Opnieuw lagere afzetprijzen industrie

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in februari 8,8 procent lager dan in februari 2014. In januari 2015 waren de prijzen 10,6 procent lager dan een jaar eerder. Het verloop van de afzetprijzen van de industrie hangt sterk samen met de ontwikkeling van de olieprijs, aldus het CBS. Exclusief de aardolie-industrie komt de prijsdaling in de industrie uit op 5,2 procent.

In februari daalde de olieprijs, maar de daling was kleiner dan de twee maanden ervoor. North Sea Brent olie kostte 52 euro per vat. Dat is 35 procent minder dan in februari 2014. In januari was de prijsdaling op jaarbasis 46 procent.

Producten van de aardolie-industrie waren in februari ruim 27 procent goedkoper dan in februari 2014. Een maand eerder was de prijsdaling ruim 39 procent. Het prijsverloop in deze sector wordt uiteraard sterk beïnvloed door de prijsontwikkeling van ruwe aardolie.

De prijzen van de producten van de chemische industrie waren bijna 16 procent lager dan een jaar eerder. Producten van de voedings- en genotmiddelenindustrie waren bijna 5 procent goedkoper dan een jaar eerder. Ook de prijzen van de kunststof- en rubberindustrie en van de basismetaal waren iets lager.

Daarentegen waren metaalproducten en producten van de machine- en auto-industrie iets duurder dan een jaar eerder.

Lees het volledige artikel op cbs.nl.