Opnieuw meer winkelpanden leeg

Een lokale kwalificatie over de winkelleegstand is nog niet bekend maar de verwachting is dat deze ‘hoog’ is en we landelijk bij de koplopers blijven behoren op winkelleegstandsgebied

In 2013 zijn opnieuw meer winkels leeg komen te staan dan in het jaar daarvoor. Dat meldt onderzoeksbureau Locatus. In deze regio wordt de leegstand gekwalificeerd als ‘bovengemiddeld’.

De leegstand is landelijk voor het zevende jaar op een rij toegenomen. In het afgelopen jaar groeide de leegstand van 6,4 procent naar 6,9 procent. Er zijn in die periode duizend nieuwe winkels leeg geraakt. Nu worden ruim vijftienduizend panden niet gebruikt.

Locatus spreekt van een “stevige toename” in een jaar met “veel slecht nieuws” over de detailhandel. “Teruglopende bestedingen, toenemende bestedingen via internet, faillissementen van Free Record Shop en Henk zorgden voor een negatieve stemming in de Nederlandse retail.”

Volgens het bureau zijn de regionale verschillen wel groot. In Zuid-Limburg (11,4 procent), de omgeving van Delfzijl (10,9 procent) en Oost-Groningen (10,1 procent) staan relatief de meeste winkels leeg.

Zie link naar het volledige Locatus-rapport