Oppepper voor economie

Het kabinet reserveert ruim twee miljard euro extra om de pijn van de economische crisis te verzachten. Demissionair minister Van der Hoeven (Economische Zaken) helpt meer ondernemers in 2011 aan krediet door het rijk voor de helft van de bankleningen garant te laten staan.

Het is de tweede grote maatregel in korte tijd van het demissionaire kabinet om de economie een extra slinger te geven. Vorige week werd al bekend dat de bouwsector verder ondersteund wordt via onder meer een btw-verlaging op verbouwingen. De garantstelling, waar Van der Hoeven op Prinsjesdag mee komt, moet banken minder huiverig maken om kredieten te verlenen aan bedrijven.

Ondernemers kunnen zo sneller uitbreiden, meer werknemers aannemen en bijvoorbeeld nieuwe vestigingen openen. Het kabinet besloot vorig jaar in reactie op de economische crisis om met een breed pakket aan maatregelen de economie te ondersteunen. De garantstelling was daar één van, maar zou dit jaar aflopen. De regeling is echter zeer succesvol, want banken hebben tot op heden inmiddels voor bijna anderhalf miljard euro aan garanties aangevraagd bij de staat. Omdat de overheid garant staat voor de helft van het geleende bedrag, betekent het dat ruim 7000 bedrijven dankzij de regeling al voor drie miljard euro krediet hebben gekregen.

Gezien het broze herstel van de economie is er alle reden om de maatregel volgend jaar te handhaven. „Je ziet dat er behoefte aan is in de markt. Bij een aantrekkende economie wordt de vraag naar krediet alleen maar sterker”, aldus Van der Hoeven.