Oprekken betalingstermijn ‘killing’

Bedrijven hebben het lastig in de actuele economische dynamiek. Het beschikken over liquiditeiten om de dagelijkse operatie te kunnen runnen is hierbij cruciaal.

Een uitdaging die bijvoorbeeld lastig wordt wanneer de bank aangeeft te willen stoppen met het al jarenlange geldende rekening courant van/voor een bedrijf. Overigens een situatie waarmee volgens onze info diverse bedrijven afgelopen maanden geconfronteerd zijn. Maar ook het naleven van de betalingstermijn door klanten/afnemers is een belangrijk punt voor de liquiditeit.

Eerder dit jaar heeft de Tweede Kamer een wet aangenomen die voorschrijft dat leveringen in principe binnen 30 dagen betaald moeten worden. Bedrijven mogen onderling een langere termijn afspreken, maar langer dan 60 dagen is alleen onder bijzondere omstandigheden toegestaan.

De praktijk blijkt echter niet altijd zo te zijn zoals de wet voorschrijft. Deze week kwam in het nieuws dat DE Master Blenders (voorheen Douwe Egberts) leveranciers onlangs heeft laten weten dat de betalingstermijn van 60 a 90 dagen wordt verlengd naar 180 tot zelfs 200 dagen. En dit geval blijkt niet op zich te staan. Ook andere grote bedrijven blijken te werken met opgerekte betalingstermijnen en oa Mediamarkt, V&D, Hema en Danone worden genoemd.

Slachtoffers van de oprekking van betalingstermijnen zijn de toeleveranciers, vaak MKB-bedrijven. Het gebrek aan liquiditeiten kan daar letterlijk ‘killing’ zijn en de bedrijven staan (te) vaak met de rug tegen de muur.