Oude bedrijfsruimten vaker leeg

De keuze in bedrijfspanden daalt stevig door de aantrekkende economie. Maar tegelijk neemt de leegstand in het aanbod toe. Hoewel de beschikbare bedrijfsruimten afneemt, worden steeds meer bedrijven en zzp’ers kieskeurig.

Waar het aanbod in objecten vanaf 750 m2 eind vorig jaar 9% minder beschikbare bedrijfsruimte verkrijgbaar was, daar nam de structurele leegstand toe naar 22%. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM). Eind 2015 stond nog 20% van de bedrijfsruimten langer dan drie jaar leeg, tegen 14% in 2014.

De NVM valt op dat de ruimten die leeg blijven ‘vaak gedateerd’ zijn. „Zij voldoen niet meer aan de huidige vraag naar duurzaam, kwalitatief hoogwaardig vastgoed”, zo valt te lezen in het rapport ‘Stand van Zaken Nederlandse markt voor bedrijfsruimte 2016’. Venlo is zowel koploper in aantal als het grootste oppervlak aan leegstaand bedrijfsvastgoed. De gemeente kampt met veel verouderd logistiek vastgoed.

De NVM pleit voor vernieuwing of herbestemming van de ongewilde oude bedrijfspanden. Herbestemming, zoals ombouw naar woningen, is volgens de vereniging ‘vooral kansrijk in binnensteden van (middel-)grote steden’. Door te weinig passend bestaand aanbod en beschikbare nieuwbouwlocaties begint op sommige locaties inmiddels schaarste te ontstaan, zoals in Noord-Brabant.

Bron: Telegraaf 7 apr ’17