Pak knooppunt Hooipolder eerder aan

Provincie Noord-Brabant heeft geen zin om te wachten tot 2029 voordat knooppunt Hooipolder helemaal klaar is.

Knooppunt Hooipolder.

Provincie wil niet wachten tot 2029: ‘Pak knooppunt Hooipolder eerder aan’
Brabant heeft geen zin om te wachten tot 2029 voordat knooppunt Hooipolder helemaal klaar is. Provinciebestuurder Christophe van der Maat stelt daarom dat er binnenkort een brief uitgaat naar Den Haag. Hij wil de aanpak van Hooipolder naar voren halen. “Waardoor we snel de files kunnen aanpakken.”

Onlangs maakte de minister bekend dat de aanpak van de A27 en Hooipolder vertraging oploopt, met name doordat de bruggen bij Gorinchem en Raamsdonksveer worden vernieuwd. De A27 wordt verbreed en bij Hooipolder komt er een nieuwe verbindingsroute richting A59. Het werk aan het bijna 50 km lange traject begint in 2022. Alleen staat de openstelling van het zuidelijke gedeelte pas gepland voor de periode 2027 tot 2029. Dit tot ongenoegen van Van der Maat. “Ik wil voorkomen dat dit tot 2029 een groter knelpunt wordt. Verdere vertraging is onwenselijk.”

OV-verbinding van Breda naar Utrecht
Daarnaast wil Van der Maat dat er extra onderzoek moet komen naar een ov-verbinding en meer rijstroken. Zo vindt hij dat nog eens naar de verbreding van de A27 moet worden gekeken om daar drie volwaardige rijstroken aan te leggen. Rijkswaterstaat gaat nu tussen Werkendam en Raamsdonksveer uit van twee rijstroken plus een spitsstrook. Ook wil de provincie onderzoek naar een hoogwaardige verbinding voor het openbaar vervoer tussen Breda en Utrecht. De gemeente Breda heeft hier herhaaldelijk op aangedrongen. Over de ov-verbinding wordt maandag 13 november een conferentie gehouden.

‘Geweldig nieuws’
Het platform Raamsdonk is al enkele jaren bezig met knooppunt Hooipolder. Vooral omdat het huidige plan van Rijkswaterstaat leidt tot extra sluipverkeer in de dorpen Raamsdonk en Waspik. Ook blijft een deel van de verkeerslichten staan, dit tot ongenoegen van omwonenden en de lokale politiek. Cees Melis is te spreken over de actie vanuit de provincie. “Dit is geweldig nieuws.” De actiegroep heeft zelfs een alternatief plan voor het knooppunt getekend, waardoor het sluipverkeer aanzienlijk verminderd zou worden. “Wij hopen dat de provincie deze variant meeneemt richting Den Haag.”

Bron: BN De Stem