Portretserie: Familiebedrijf Boelaars

Boelaars Zalencentrum gevestigd aan de Keizersdijk. Hubert Boelaars : ‘Ik doe het werk nog steeds met plezier. Elke dag is anders’.

Door Jan van Vessem

RAAMSDONKSVEER – ‘Sinds 1930 een begrip’ is de slogan van dit oer – Veerse bedrijf, dat van oudsher gevestigd aan de Keizersdijk. En inderdaad: tot ver in de regio staat deze horeca – gelegenheid bekend om de prima en gastvrij verzorgde feesten en partijen. Uiteenlopend van een verjaardagsfeestje in een gezellig bruin café sfeer, tot een groots gevierde bruiloft of evenement. Compleet verzorgd in een hypermoderne zaal. Hubert Boelaars (51) is de derde generatie.

Direct bij aankomst op het grote parkeerterrein aan de achterzijde van het diepe pand valt het bouwhekwerk op. Op het grote impressiedoek is duidelijk te zien, hoe de nieuwe entree er in het najaar uit komt te zien. De zijmuren zijn al opgemetseld. Aan de houten overkapping en de glazen wanden in een metalen frame wordt nog gewerkt.“ Als het klaar is hebben we een toegang met een passende uitstraling ”, licht Hubert toe. Even later laat hij de vernieuwde vergaderzaal ‘Oostpolder’ zien. Nu met een eigen bar voor directe bediening van de gasten. Naast een geschikte vergaderzaal ook goed te gebruiken voor bijvoorbeeld een dinertje in besloten kring. Vernieuwen, verbeteren, steeds bezig zijn met aanpassingen aan zijn evenementenlocatie: Boelaars doet het graag, maar niet onbezonnen. ‘Ik heb ongeveer 15 jaar samen met mijn ouders – de lokaal bekende Jan (2009†) en Jeanne Boelaars (90) – de zaak gedraaid. Mijn vader was wat meer behouden. Hij moest altijd door moeder en mij overtuigd worden van de noodzakelijkheid van de verbouwing. En hij moest zeker weten dat de centen ervoor beschikbaar waren. Maar als hij daarna het resultaat zag, was hij gelukkig apetrots en liet hij de aanpassing aan iedereen zien!”.

De ouders van Hubert namen het café in 1954 over van vader en grondlegger Huib. Hij vervoerde als schipper hout en bracht per toeval ook groente als retourvracht mee terug naar Raamsdonksveer. Dat was in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog een echt schippersdorp. In 1930 begon hij het café in combinatie met een groentezaak. Ook vader Jan en zoon Hubert hebben vele jaren vier keer per week met hun groentekar en later groentewagen hun waren gevent. Pas halverwege de jaren ’90 stopten ze met deze activiteit. Enkele jaren later ook met het groentewinkeltje aan de straatzijde.

Het gezin woonde op de bovenverdieping. Als kind liep Hubert al met een kruiwagentje door het smalle gangetje naast de zaak. Op achttienjarige leeftijd kwam hij in de zaak. “Ik kon best wel aardig leren, maar laten we maar zeggen dat leren niet bepaald mijn hobby was’. Even later haalde hij echter wel alle benodigde horecapapieren, naar eigen zeggen ‘met twee vingers in de neus’. Onder zijn leiding is ‘D’n Boel ‘ – zoals de zaak vaak door Verenaren genoemd wordt – uitgegroeid tot veel meer dan een plek voor een goed trouwfeest. Een presentatie, familiedag, personeelsuitje, allerlei groepsactiviteiten, party – en bedrijfscatering, vergaderen en cursussen. Zelfs kinderfeestjes worden er gehouden op de locatie, waar door middel van beweegbare wanden feesten tot maximaal 350 personen gehouden kunnen worden.

vergaderen en cursussen

De totale verzorging gebeurt door een hecht team. Acht personeelsleden hebben een vast contract, waarvan diverse medewerkers al tientallen jaren een vertrouwd gezicht vormen. Daarnaast zijn er nog een vijftiental oproepkrachten beschikbaar. Boelaars hecht veel belang aan zijn personeel. “Ik zeg altijd: we doen het samen”.

Voorlopig denkt Hubert nog niet aan stoppen. Hij heeft nog steeds veel plezier in zijn werkzaamheden. Toch merkt hij soms dat de vele uren niet in de koude kleren gaan zitten. “Wanneer het een paar nachten achter elkaar behoorlijk laat is geworden, begint dat soms wel wat op te breken”.

Of een vierde generatie het bedrijf over zal gaan nemen is nog onduidelijk. “Ik heb een dochter , Jannick(21) Zij studeert International Business Management bij Avans in Den Bosch. Ze wil eerst de opleiding afmaken en wat ervaring opdoen. Zo af en toe helpt ze wel eens mee in de zaak en ze ziet het werk in ieder geval wel. We zullen daar in de toekomst heus wel het gesprek over aan gaan. Mocht ze niet mijn opvolgster worden: het zij zo!!”

Door: Jan van Vessem (i.o.v. VOG)
Artikel in De Langstraat van 5 oktober 2017