Positieve verwachtingen MKB

Het mkb heeft over het algemeen positieve verwachtingen voor komend jaar. Dat blijkt dinsdag uit de investeringsbarometer van ING.

Een derde van de ondernemers verwacht dat hun omzet en financiële situatie in 2015 zullen verbeteren, de helft denkt dat deze gelijk zullen blijven. Een minderheid voorziet een verslechtering.

2014 was voor veel mkb’ers nog een lastig jaar. Slechts 17 procent zag een verbetering van het ondernemingsklimaat, terwijl 30 procent een verslechtering constateerde.

De goede vooruitzichten gelden voor een groot aantal sectoren. Zowel op export gerichte branches als op de binnenlandse economie gerichte sectoren zoals horeca en detailhandel verwachten betere omstandigheden.

Hoewel ondernemers voor komend jaar dus positief gestemd zijn, hebben ze nog weinig concrete investeringsplannen. Vooral kleinere bedrijven zijn voorzichtig.

“Veel ondernemers komen net uit een lastige periode en proberen eerst op adem te komen. Daarnaast blijft angst voor tegenvallers aanwezig”, aldus ING.

Ook op het gebied van personeelsbeleid blijven ondernemers nog terughoudend. Slechts een gering percentage verwacht het komende jaar meer mensen aan te nemen.