Praktijk casus Cybercriminaliteit

Digitaal inbreken op je ICT-netwerk of je website. Heb je alles voldoende beveiligd? En afgedekt?

Graag willen we een praktijkvoorbeeld met de VOG-ondernemers delen. Het is van afgelopen maand en uit deze gemeente…

Allemaal hebben we wel eens gehoord van cybercrime / cyberrisk… maar niemand heeft echt in de gaten wat voor gevolgen het kan hebben voor een onderneming of een privépersoon. Cybercrime kan vergaande gevolgen hebben zoals de diefstal van gegevens, een onherstelbare schade aan systemen, identiteitsfraude en verlies van klantgegevens. En vergeet niet de boete die de Autoriteit persoonsgegevens stelt. Maar wat kost cybercrime nou eigenlijk?

Een klant had de website laten bouwen door een kennis die dat leuk vindt in zijn vrije tijd. Dus geen professioneel bedrijf. Deze kennis onderhoudt ook de website door deze te updaten, dingen aan te passen en het beheer van de mailaccounts.

Helaas heeft de beste kennis tijdens het onderhoud een poort op de server open gelaten en via deze poort zijn hackers binnengekomen. De hackers hebben uit het systeem van onze klant facturen gehaald en deze nagebootst (en tegenwoordig zijn ze niet meer van echt te onderscheiden).
De hackers hebben zich voorgedaan middels e-mail als het bedrijf en spullen “verkocht”, maar nooit opgestuurd. De gedupeerden hebben allemaal wel betaald maar nooit spullen ontvangen…

Inmiddels heeft onze relatie van diverse klanten van haar bedrijf aansprakelijkheidsclaims binnengekregen van duizenden euro’s. Het is bijna onmogelijk om de klanten ervan te overtuigen dat JIJ het niet bent geweest!

De primaire reactie van haar klanten zijn “je bent een oplichter” of “Fraudeur”. Dus slechte reclame. Daarnaast is onze klant het slachtoffer van identiteitsfraude. Helaas is de klant er niet voor verzekerd. Tip: CYBERRISK IS NIET VERZEKERD OP EEN GEWONE BEDRIJFSAANSPRAKELIJKHEID.

Daar is een specifieke polis voor. Bij het afsluiten van deze polis kan je ict-netwerk, website en mailserver (kosteloos) worden geanalyseerd op mogelijke “lekken”. Er vindt dus een ‘digitale nul-meting’ van je digitale systemen plaats. Dat geeft rust.

Bron: Joshua Hoogmoet – risico adviseur Verbrugge