Prijs huizen daalt 10% in West-Brabant

De prijzen van bestaande woningen zijn het afgelopen jaar bijna nergens zo hard gedaald als in West-Brabant. De verkoopprijzen liggen nu gemiddeld rond 10 procent lager dan een jaar terug. Dat blijkt uit cijfers over het derde kwartaal van makelaarsorganisatie NVM.

Landelijk hebben huizen tussen het derde kwartaal van 2008 en het derde kwartaal dit jaar gemiddeld 4,9 procent van hun waarde verloren. In de regio Breda-Oosterhout gingen de prijzen 9,5 procent onderuit, in de regio’s Etten-Leur en Bergen op Zoom-Roosendaal ruim 10 procent. Alleen op de Zeeuwse eilanden is de prijsdaling nog iets groter (11 procent). De regio Amsterdam (-9,8 procent) zit op hetzelfde niveau als West-Brabant.

De NVM spreekt landelijk van een ‘broos herstel’ van de woningmarkt. De prijzen zijn ten opzichte van het tweede kwartaal niet verder gezakt en het aantal verkochte huizen daalde nog maar 1 procent; gecorrigeerd voor seizoensinvloeden is dat in feite een stijging.

Maar West-Brabant deelt voorlopig niet in dat voorzichtige herstel. Hier werden de huizen in het derde kwartaal nog steeds goedkoper. In de regio’s Breda-Oosterhout en Eten-Leur bleef ook het aantal verkopen dalen. Alleen in Bergen op Zoom-Roosendaal stegen die licht.