Prijs voor de hele agrarische sector

Artikel zoals te vinden in De Langstraat-Bedrijvennieuws Editie 5. De maandelijkse pagina in Weekblad de Langstraat om het (lokale) ondernemen nog beter in beeld te brengen.

De tweejaarlijkse prijs voor maatschappelijk verantwoord ondernemen in Geertruidenberg kwam terecht bij het melkveebedrijf van de familie Kamp aan de Lageweg in Raamsdonk. Hoe kregen ze dat voor elkaar?

“Bewust ondernemen”, aldus Wendy Kamp. Ze ziet de prijs niet alleen als een waardering voor de familie Kamp: “Het mooie is dat die prijs afstraalt op de hele agrarische sector in de regio. Wij zijn niet de enigen die heel bewust met onze boerderij bezig zijn.”

De familie Kamp boert sinds 1975 in Raamsdonk. Wendy: “Mijn schoonvader was boer in Waspik met zeventien losse percelen. Door de ruilverkaveling kon hij hier aan de slag.” Zoon Arian met vrouw Wendy, telg uit en Utrechts boerengeslacht, nam het bedrijf in 1998 over. Het telt nu 130 melkkoeien. Wendy over de pijlers van de boerderij: “Kennis delen en duurzame veehouderij.

De familie Kamp is aangesloten bij de organisatie Klasseboeren Oosterhout. Doel scholieren leren hoe een boerderij werkt. Dat betekent dat er regelmatig ‘een kudde’ kinderen tussen de koeien staat. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor de familie Kamp niet alleen lokaal kennis delen. Wendy: “Via de organisatie Agriterra, delen we onze ervaring met kleine coöperaties in ontwikkelingslanden.”

De koeien van de familie Kamp hebben een gemiddelde productie van 50.000 kg melk per koeienleven. Het landelijk gemiddelde ligt op 33.000 kilo. Wendy: “Dat bewijst dat je op een duurzame manier een hoge productie kan halen.