Produlab investeert in nieuwe fabriek

Produlab investeert 50 miljoen in nieuwe fabriek voor dierenmedicijnen in Raamsdonksveer. De nieuwbouw biedt 40 tot 50 banen.

Een deel van het laboratorium van Produlab Pharma in Raamsdonksveer. © foto Produlab Pharma
De bereiding van medicijnen bij Produlab Pharma in de huidige fabriek. In de nieuwe fabriek wordt ook geproduceerd en afgevuld. © foto Produlab Pharma

Berry van der Heijden 21-08-18

Volgende week vrijdag 31 augustus wordt de eerste paal geslagen voor het nieuwe complex van 8000 vierkante meter op een deel van de in recente jaren verworven grond. Daardoor kan de nieuwbouw bij de huidige panden aan de Forellenweg komen.

Produlab is een minder bekend farmaceutisch bedrijf dan Dopharma, dat vlakbij is gevestigd. ,,Wij brengen geen eigen merk diergeneesmiddel op de markt, maar produceren en ontwikkelen enkel in opdracht van klanten. Soms ook voor Dopharma. Voor de ontwikkeling hebben we 24 laboranten aan het werk en 22 analisten”, vertelt directeur Kilian Spek, een van de twee eigenaren van het bedrijf met 120 personeelsleden.

Het bedrijf begon in 1996 en heeft zich geleidelijk aan uitgebreid. ,,In de jaren negentig had je honderden farmaciebedrijfjes. Door de steeds hogere kwaliteitseisen zijn er nog maar enkele.” Produlab Pharma is volgens Kilian mede gegroeid doordat de multinationals steeds meer zijn gaan specialiseren. ,,Een klant wil een speciaal geneesmiddel en wij kijken of we het kunnen ontwikkelen en of produceren”, zegt Spek. Een andere reden voor de groei is dat het particuliere bedrijf winsten niet afroomde, maar herinvesteerde.

De voorzijde van het huidige gebouw aan de Forellenweg in Raamsdonksveer. In de loop van de jaren zijn telkens aanbouwen gerealiseerd. © foto Produlab Pharma

Overigens heeft ook Produlab zich gespecialiseerd. In Raamsdonksveer worden alleen vloeibare geneesmiddelen gemaakt, die als drankje of injectie kunnen worden toegediend. Het betreft vierhonderd varianten voor koeien tot konijnen en duiven. De medicijnen gaan wereldwijd over de toonbank in meer dan negentig landen. Alleen niet in de VS, vanwege de claimcultuur.

Steriele ruimte
In het fabriek aan de Forellenweg zijn in de loop der jaren acht productielijnen opgezet. ,,Vooral op de productie van de injecteerbare geneesmiddelen staat druk. In de nieuwbouw komt hiervoor eerst één grote lijn. Ook komt er een steriele ruimte van 2.500 m2”, zegt Spek.

Personeel
De bouw vraagt door alle bijzondere eisen heel wat tijd. De directeur verwacht dat over een jaar de steriele ruimte ofwel de cleanroom geplaatst wordt. Eind 2019 moet dat klaar zijn. Dan volgen nog 4 of 5 maanden onderzoek of de fabriek aan alle eisen voldoet. Medio 2020 moet het klaar zijn. Nu al is personeel geworven en zoekt het bedrijf nog mensen. ,,Sommige processen vergen veel kennis, dus bezetten we een aantal plaatsen dubbel als een leerplek.”

Bron: BN De Stem