Provincie wil criminelen weren bij Raamsdonkse jachthaven: ‘Er was belangstelling van mensen van wie je dat niet wilt hebben’

De jachthaven van Hermenzeil bij Raamsdonk. © Sjoerd Marcelissen

De provincie Noord-Brabant wil voorkomen dat jachthaven Hermenzeil in Raamsdonk in criminele handen valt. Daarom heeft de provincie de schuld 1,5 miljoen euro van het failliete watersportcentrum overgenomen.

Volgens woordvoerder Arnoud Reijnen waren er ‘signalen’ voor de interesse vanuit criminele hoek. “Er hadden mensen belangstelling van wie je dat niet wilt hebben. Dit is de eerste keer dat de provincie ingrijpt om een ontwikkeling bij te sturen. Of dat in de toekomst nog vaker gebeurt? Dat kan ik niet zeggen.”

Openbare veiling
Hermenzeil zou in eerste instantie al eind september onder de hamer gaan op een openbare internetveiling. Tot twee keer toe werd dit uitgesteld, mede door de inmenging van de provincie. Reijnen: “Als de veiling had doorgegaan, dan zouden er mensen mee kunnen bieden die niet deugen. Een gevolg kan zijn dat je later de hele boel moet saneren. Zoals de gemeente Zundert doet bij Fort Oranje. Die situatie valt niet te vergelijken met Hermenzeil, maar wel kun je krijgen dat er vreemde dingen gebeuren. Ook in het verleden heeft een aantal incidenten plaatsgevonden.” Zo was er in 2015 een grote controle van politie, douane, gemeente, belastingdienst en openbaar ministerie. In watersportkringen geniet het Raamsdonkse watersportcentrum geen goede naam. Hermenzeil zou bekend staan als een ontmoetingsplaats voor criminelen. Reijnen: “Dat is exact een van de redenen dat we hier naar zijn gaan kijken. Daarnaast wil je op die plaats een goedlopend recreatiebedrijf ontwikkelen.”

‘Afgestemd met de gemeente’
De Rabobank is als hypotheekhouder de voornaamste schuldeiser. Al lange tijd hing in de lucht dat de overheid een stokje zou steken voor de openbare verkoop van Hermenzeil. Eerder was ook de gemeente Geertruidenberg een kandidaat: al een jaar werd Hermenzeil achter gesloten deuren door de gemeenteraad besproken. “We hebben dit met de gemeente Geertruidenberg afgestemd”, zegt Reijnen. Volgens hem is er geen specifieke reden dat de provincie de schulden overneemt en niet de gemeente. “Dit is in de onderhandelingen en gesprekken met de Rabobank zo gelopen. Wij konden dit nu snel regelen.”

Burgemeester Willemijn van Hees is blij met de tussenkomst van de provincie. “De jachthaven is voor diverse overheden een zorgplek. Het is een prachtige locatie, maar inwoners vertellen mij dat ze er al jaren niet graag meer komen.”

Scherpe voorwaarden
De verkoop wordt uitgesteld om de veilingvoorwaarden aan te scherpen. Toch was er al controle: wie wilde deelnemen aan de veiling, moest sowieso al zijn papieren laten goedkeuren door de notaris. “Onze juristen gaan kijken hoe het scherper kan”, meent Reijnen. “De voorwaarden zullen tegen de Wet Bibob aan komen te liggen.” Met deze wet kunnen vergunningen geweigerd worden, mocht er sprake zijn van criminaliteit.

De provincie hoopt bij de verkoop de 1,5 miljoen euro terug te kunnen verdienen. “Je kunt bepaalde voorwaarden aan de verkoop stellen”, meent Reijnen. “Maar ik weiger te speculeren of we dit geld terug kunnen verdienen.” Het beheer blijft voorlopig in handen van de curator. Mogelijk komt het beheer van Hermenzeil even in handen van de provincie, waarbij ook chalets horen. In de chalets verblijven vooral arbeidsmigranten. Dat laatste is geen reden voor inmenging van de provincie. “Dit ligt absoluut niet in de lijn van Fort Oranje.” Burgemeester Van Hees hoopt dat een integere partij Hermenzeil gaat kopen. “Dan kan de haven weer een mooie toegang tot de Biesbosch maken. Een toeristische trekpleister waar inwoners en bezoekers onbezorgd kunnen genieten.”

Belastingschulden
Hermenzeil was tot het voorjaar van 2016 eigendom van Leo van den Brand. Het faillissement ontstond door een opeenstapeling van belastingschulden. In de zomer van 2015 vond er een grote controle plaats, waarbij openbaar ministerie, douane, politie en gemeente samenwerkten. Het gebeurt vaker dat overheden zich mengen in de verkoop van panden of gronden om misstanden te voorkomen. Zo nam de gemeente Zundert het beheer van camping Fort Oranje over en kocht de gemeente Gilze en Rijen ooit seksclub Badda Bing in Hulten om te voorkomen dat het gebouw in criminele handen zou komen.

Bron: BN De Stem

Ontdek meer van VOG Verenigde Ondernemers Geertruidenberg

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder