PS van Seeters: Duurzaam met isolerend glas.

Door de beglazing te vervangen door HR++ of triple beglazing , kan een standaard huishouden al €250,- per jaar besparen.

Kun je aan de hand van jullie stand op de Energiemarkt een stukje schrijven over duurzaamheid?
Ja natuurlijk willen we dat. Maar hoe kan je iets goed op papier zetten wat je moet laten zien ? We gaan gewoon beginnen en is het niet duidelijk, dan komen we graag langs om het mondeling toe te lichten.

In het afgelopen decennia zijn er diverse beglazingen verkocht in zowel de woningmarkt als bij bedrijfspanden. Waar voor de oorlog standaard enkel glas toegepast werd. Kwamen na de oorlog de fabrieken met dubbel glas. Twee platen glas welke door middel van lood aan elkaar gesoldeerd werden. De droge lucht tussen de twee glasplaten bepaalde de isolatiewaarden. Een dure manier van beglazen, die destijds niet voor iedereen weg gelegd was. Rond de jaren 90 werden de eerste Hoog Rendement ruiten geproduceerd. Hierbij werden de twee glasplaten aan elkaar verbonden door een holle aluminium koker en met bitumen kit. Ook werd er op de binnen ruit een HR coating aangebracht. De HR coating is een ultra dunnen metalen laag die de warmte binnen houdt.

In de jaren die hierop volgde werden de coatings verbeterd en de droge lucht tussen de glasplaten werd vervangen door verschillende gassen (Argon, Kripton), zodat de isolatiewaarde omhoog ging en de HR, HR+ en HR++ ruiten waren een feit. In 2008 zijn de classificaties voor HR ruiten vastgelegd. Aan elke constructie werd via een normering een U-waarde gekoppeld. Met de U-waarde, ook wel warmtedoorgangscoëfficiënt, wordt aangeduid hoeveel warmte er per graad (Kelvin) temperatuurverschil, per seconde, per m² doorgelaten wordt tussen de ene en de andere kant van een constructie. Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er doorgelaten wordt en hoe hoger derhalve de isolatiewaarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Hieronder een tabel met deze classificaties.

HR-classificatie Isolatiewaarde (U-waarde)
HR 1.7 – 2.0
HR+ 1.3 – 1.6
HR++ 0.9 – 1.2
HR+++ ≤ 0.8

Waar we in Nederland goed op weg zijn om onze woningen duurzamer te maken, kijken veel mensen naar alternatieve energie bronnen. Ze denken vaak aan zonnepanelen of warmtepompen, maar vergeten vaak dat de basis van de woning goed moet zijn. In Nederland heeft bijna 20% van de huishoudens nog enkel glas in de woning. Van de overige 80% is er maar 25% HR++ of triple beglazing. Door de beglazing te vervangen door HR++ of triple beglazing , kan een standaard huishouden al €250,- per jaar besparen op de energiekosten. Ben je nieuwsgierig geworden wat je zelf jaarlijks kan besparen? Doe dan de check op: www.milieucentraal.nl. Ook komen wij graag langs om een vrijblijvende offerte te maken en voor u de besparing te berekenen.

Met vriendelijke groet,