Raad zet voet dwars tegen windmolens

‘Het is nu even genoeg’ De raad van Geertruidenberg past er voor om de ‘Nikkelen Nelis’ van Nederland te worden.

De Amercentrale en het woud aan elektriciteitsmasten in Geetruidenberg © Lex van Lieshout/ANP

Een woud aan elektriciteitsmasten (118 stuks), de Amercentrale, een verdeelstation, een wirwar aan verkeerslichten bij Hooipolder en dan ook nog de stalen palen van windmolens? ‘Het is nu even genoeg’ De raad van Geertruidenberg past er voor om de ‘Nikkelen Nelis’ van Nederland te worden.

Een term die wordt gebruikt in het amendement van Keerpunt 74 , dat na een heftige discussie donderdagavond werd aangenomen.

windmolens © Willem Adriaansens

Tegen het advies van wethouder Kevin van Oort in stemde een nipte meerderheid voor een ‘nee’ tegen windmolens. Sec. Het zint de raad niet dat het college al bij voorbaat zegt dat het de regie van de provincie wil overnemen.

Vooropgesteld: geen enkele fractie wil dat er windmolens op het grondgebied van Geertruidenberg komen. Ook wil iedereen wil de regio. De partijen verschillen alleen van mening over het proces hoe je dat kunt bereiken.

,,Ze komen er toch”, aldus wethouder Kevin van Oort, doelend op de twee projectontwikkelaars die zich al hebben gemeld. Toen die geen voet aan de grond kregen omdat de hele raad zich eerder uitsprak tegen windmolens- zijn ze naar de provincie gestapt met het verzoek om opgenomen te worden in het provinciaal bestemmingsplan.

Van Oort over het amendement: ,,De provincie staat onder druk. Zij hebben een opdracht van het rijk om voor 2020 zoveel megawatt aan windenergie te leveren. Dit voorstel klinkt sympathiek maar het werkt averechts. Windmolens zijn onvermijdelijk. De provincie gaat plekken aanwijzen.Als wij de regie van de provincie overnemen kunnen wij in ieder geval de opbrengst van die molens inzetten voor lokale belangen en projecten.”

Voor Keerpunt 74, gesteund door de VVD, CDA en SP, is het toch zaak om een statement te maken. Dat gedeputeerde Spierings al tegen Van Oort heeft gezegd in geval van een ‘nee’ van Geertruidenberg als provincie de regie te nemen, daarvan waren de tien van de 19 raadsleden niet onder de indruk.

Berry Broeders van het CDA: ,,Het lijkt me sterk dat de provincie een plek aanwijst zonder dat daar een draagvlak voor is.” En Eric van Oosterhout van Keerpunt: ,,Het is een keuze tussen 20.000 inwoners en twee commerciële partijen die geld hebben geroken.”

En juist die opmerking viel verkeerd bij zijn opponenten. Van Oort vond dat je de bevolking ‘geen sprookjes’ moet vertellen. ,,,Toon lef en vertel het eerlijke verhaal. Zeg niet als die windmolens er staan dat het niet aan jou ligt maar dat je er toe werd gedwongen”. En een woedende Minie van de Weerd van Morgen!: ,,Het is stoer om nu lekker nee te roepen en als die windmolens in de polder van Raamsdonk staan om naar de provincie te wijzen. We moeten zelf onze verantwoordelijkheid nemen”.

Een motie van D66 om in gesprek te gaan met randgemeenten Altena en Waalwijk waar ook plannen zijn voor windmolens, werd met een grote meerderheid aangenomen. ,,Dan sta je in ieder geval sterker”, aldus indiener Anke Voulon.

Bron: BN De Stem – Marja Klein Obbink 28-03-19