Raakt stikstof-uitspraak verbreding A27?

De stikstof-uitspraak heeft voorlopig nog geen effect op de verbreding van de A27 en knooppunt Hooipolder.

Knooppunt Hooipolder. © Pix4Profs/Joyce van Belkom

Eind november wordt meer duidelijkheid verwacht. Het ministerie maakt dan bekend welke projecten worden geraakt door de stikstof-uitspraak. ,,Dan weten we wat de consequenties zijn voor de A27”, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

De werkzaamheden beginnen in 2022. Daarbij is het zuidelijke deel van het traject Houten-Hooipolder als eerste aan de beurt. Bij Hooipolder komt er een verbindingsboog van A59 naar A27. In 2026 zou het vernieuwde knooppunt weer open moeten zijn. De hele weg, een kleine 50 km lang, moet in 2030 klaar zijn.

Prullenbak
Rijkswaterstaat gaat uit van de huidige planning. ,,Het projectteam gaat nu onverminderd door met de voorbereidingen”, zo is te lezen in de nieuwsbrief over de A27 en Hooipolder.
Enkele maanden geleden werd bekend dat de verbreding van de ring rond Utrecht niet door mag gaan. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter in Nederland, gooide het megaproject in de prullenbak. De voorgenomen maatregelen leiden tot een toename van stikstofuitstoot op enkele natuurgebieden. ,,Het ministerie inventariseert welke projecten in Nederland geraakt zijn of worden door deze uitspraak en zal op korte termijn deze lijst publiceren”, verklaart Rijkswaterstaat. Minister Cora van Nieuwenhuizen informeert eind november eerst de Tweede Kamer.

Bron: BN De Stem – Sjoerd Marcelissen 04-10-19