Raamsdonksveer binnenkort Place Napoleon

Het werk aan de Place Napoleon in Raamsdonksveer gaat maandag 09-04-2018 beginnen.

Een impressie van de Place Napoleon. © gemeente Geertruidenberg

De Place Napoleon wordt een autovrij gebied in het centrum, met referenties naar de voormalige Franse generaal. De bedoeling is dat het werk begin mei klaar is.

Het autovrije gebied gaat over een deel van de Keizersdijk, die ooit onderdeel was van de route van Parijs naar Amsterdam. De route is in 1811 aangelegd in opdracht van Napoleon.

Lees ook:
Raamsdonksveer krijgt Place Napoleon: ‘Hij was een overheerser, waarom kies je voor die naam?’
Auto’s niet meer welkom in centrum Raamsdonksveer

Kasseien
Er komen kasseien, een bankje gemaakt van biobased materiaal en een informatiebord. Ook wordt op symbolische wijze verwezen naar de oude tramroute tussen Oosterhout en Geertruidenberg: met oude trottoirbanden worden ‘traimrails’ zichtbaar gemaakt in de bestrating. De tramlijn werd geopend in 1881, maar verdween in de jaren ’30 van de vorige eeuw.

De straatnaam blijft Keizersdijk. Dit gedeelte is al sinds enige tijd autovrij, omdat met paaltjes een knip is aangebracht in de weg. De Place Napoleon wordt aan beide kanten afgezet met inzinkbare palen. Ondernemers krijgen een handzender om de palen te bedienen.

Omstreden knip
De knip op de Keizersdijk is erg omstreden. De paaltjes zouden noodzakelijk zijn, omdat er anders te veel verkeer door het dorp rijdt. Daardoor zou de geluidsbelasting voor diverse woningen te hoog worden, stelt de gemeente. Onder ondernemers is enkele weken geleden een petitie opgestart om de bereikbaarheid van het centrum te verhogen. Jarenlang was er sprake van een doorgaande weg, maar nu wordt verkeer geweerd. In september vindt een evaluatie plaats van deze ingreep.

Bron: BN De Stem