Raamsdonksveer krijgt bierbrouwerij: De Twee Leeuwen

In een verborgen hoekje midden in het dorp krijgt Raamsdonksveer binnenkort een bierbrouwerij.

De eerste ooit, in zoverre initiatiefnemer Evert-Jan Nijveldt weet. Hij richtte brouwerij De Twee Leeuwen op, samen met zijn Belgische compagnon Nico Saenen. “De Twee Leeuwen: de Vlaamse en de Nederlandse leeuw.”

Industriële look
De opening is pas in september, maar er wordt al een tijdje hard gewerkt in het pand. De brouwerij zit ingeklemd tussen Keizersdijk en Hoofdstraat. “Dit gebouw is heel gaaf”, vindt Nijveldt. “Vooral vanwege de industriële look.” Het pand dateert uit 1900, eerder zaten er een bakkerij en een snackfabriek. Die industriële uitstraling willen Nijveldt en Saenen behouden. “Bijvoorbeeld door de oude ketels te laten staan en deze opnieuw te gebruiken. We vullen het interieur aan met een moderne en robuuste bar, lange houten tafels en vintage meubilair.” Verder heeft het plafond stalen en houten balken en zijn de muren in stijl met her en der kapot pleisterwerk.

Saenen is al vanaf zijn zeventiende bezig met bier brouwen, Nijveldt noemt het ‘een uit de hand gelopen hobby’. Al enkele jaren brouwt het duo eigen biertjes in het Belgische Laakdal, zoals Fèrs Amber en Fèrs Blond. “We vinden het gewoon heel leuk om te doen. Deze brouwerij is niet met een commerciële inslag, we willen er geen salaris aan verdienen. Het moet een aanwinst voor het dorp zijn. Daarom doen we aan crowdfunding, om er veel mensen bij te betrekken. Bier is een product dat leeft.” Investeren kan vanaf 250 euro, met mogelijk rendement. Met dit geld wordt onder meer de verbouwing afgemaakt en worden de brouwketels aangeschaft. Het bedrijf wordt geleid door een nog te werven manager.

Proeflokaal
Momenteel brouwt De Twee Leeuwen 12.000 tot 13.000 liter op een jaar. Dat willen ze in twee jaar uitbreiden naar 35.000 tot 40.000 liter. Naast een brouwerij wordt het een volwaardig horecabedrijf. Met een proeflokaal (De Brouwfabriek), terras en loungeruimte. Doordeweeks zijn er rondleidingen, op vrijdag en zondag is het proeflokaal geopend en op zaterdag kunnen groepen hun eigen bier brouwen.

Wij gaan er een glas heffen op 31 mei. Kom je ook naar de VOG Network Borrel bij Brouwerij De Twee Leeuwen? Meld je dan wel even aan en klik hier.

Bron: BN De Stem