Raamsdonksveer Potdicht

De ondernemers in het centrum van Raamsdonksveer zitten met de handen in het haar. Niet vanwege de laatste “knip” beurt,

Keizersdijk auteur: Huub Lommers

maar de inmiddels beruchte “knip” op de Keizersdijk zorgt voor steeds meer problemen ten aanzien van de bereikbaarheid in het centrum van Raamsdonksveer. Steeds meer bedrijven klagen over de situatie en het bericht van “Broodje Piraat” op facebook zegt eigenlijk alles wat er te zeggen valt: “Geen verkeer mogelijk”, dus het centrum niet bereikbaar!

Daar waar je voorstanders hebt, heb je ook evenveel tegenstanders en over de “knip” is al veel te doen geweest in de gemeente Geertruidenberg. In april vorig jaar werden de vooruitstrevende plannen door de gemeente bekend gemaakt. Er zou een doorsteek komen van de Keizersdijk naar Het Kardeel, een minirotonde op de splitsing Keizersdijk en Het Spant, een “knip” op de Keizersdijk, het Gangboord wordt aangepakt en daarna is de Haven aan de beurt voor een metamorfose van een klein miljoen.
Het devies van een woordvoerder van de gemeente vorig jaar was: “De gemeente draagt zorg voor de afstemming, zodat de bereikbaarheid van het centrum zo optimaal mogelijk is tijdens het werk.” Maar wat is er dan gebeurt met die bereikbaarheid?

De doorsteek van de Keizersdijk naar Het Kardeel is er inmiddels en sinds half december ligt daar “De Knip” en moet het verkeer omrijden. Het resultaat: Het centrum van Raamsdonksveer, en met name de route Keizersdijk – Het Kardeel – Keizersdijk – Gangboord is voor sommige chauffeurs veranderd in een stratencircuit waar Max Verstappen jaloers op zal zijn, daar waar de “knip” voor meer rust en gezelligheid in het centrum zou moeten zorgen, ontstaan er regelmatig levensgevaarlijke situaties. De gemeente moet dit door hebben gehad gezien de betonblokken die inmiddels aangebracht zijn op Het Kardeel, maar daardoor lijkt het circuit nog interessanter te zijn geworden.

Los daarvan is er verrassend veel vrachtverkeer te vinden op Het Kardeel. De uitleg is simpel volgens de ondernemers die dit met lede ogen aanzien: “Men moet naar Dombosch maar wordt op de A27 tegen gehouden door een file, dus navigatie opnieuw instellen en dan maar door Raamsdonksveer naar het industrieterrein”. Maar, de paaltjes (“knip”) staan niet op het navigatiesysteem. Resultaat: Een vrachtwagen met aanhanger komt op Het Kardeel terecht, kan de draai niet meer maken om de doorsteek te nemen en kan alleen maar een rondje rijden over Het Kardeel, tussen het boodschappende volk, om vervolgens dezelfde weg terug te moeten en via de St. Jozeflaan en Het Spant om toch op het industrieterrein uit te komen. Natuurlijk kun men ook de gele bordjes lezen, maar Nederlands is best moeilijk voor de veelal buitenlandse vrachtwagenchauffeurs.

Maar nu we het toch over de gele bordjes hebben. Het is even rustig geweest in het centrum, maar inmiddels zijn de werkzaamheden op de Gangboord en Het Kardeel weer hervat en de gemeente heeft bedacht met bordjes mensen de weg te wijzen, maar deze zorgen eerder voor verwarring en lange files in het centrum dan een structurele oplossing. “Doorgaand verkeer gestremd, winkels en bedrijven bereikbaar”, maar hoe dan? En inmiddels zijn de berichten hierover op social media niet van de lucht. Los van het feit dat een hele hoop berichten op het sociale schijfplatform de fatsoensnorm ver te buiten gaan hebben de meeste mensen wel een punt. Het is een onmogelijke situatie welke consumenten naar nabijgelegen plaatsen drijft en de ondernemers in het centrum veel geld kost. En het is voorlopig nog niet voorbij.

Natuurlijk brengt vooruitgang ook ongemak met zich mee, maar is er ook een oplossing te bedenken welke we uit kunnen dragen naar de gemeente? Jazeker: Haal de paaltjes (“knip”) weg op de Keizersdijk, al is het maar tijdelijk totdat alle werkzaamheden klaar zijn. Zo krijgt het verkeer weer lucht, zijn de ondernemers bereikbaar en nog belangrijker, hou je je inwoners tevreden.
Wellicht niet onbelangrijk zo richting de verkiezingen die op de stoep staan, want volgens het dubbelzinnige commentaar wat te lezen valt op facebook: “Ze zijn hier inmiddels volledig de weg kwijt”.

Bron: Huub Lommers voor de VOG.