Rabo: bedrijfsleven herstelt langzaam

Het Nederlandse bedrijfsleven herstelt langzaam van het rampjaar 2009, waarin de omzetten in bijna alle sectoren kelderden. Vooral de industrie en het internationaal transport profiteren van de grotere vraag uit het buitenland. In de bouw en grote delen van de detailhandel is de recessie echter nog niet voorbij, stelt het economisch bureau van Rabobank in een dinsdag verschenen rapport.

In de industrie wordt volgens de economen van Rabobank dit jaar bijna 5 procent meer verdiend dan in 2009, toen door de internationale recessie bijna 20 procent van de omzet verloren ging.

Transporteurs, die vorig jaar ruim 10 procent minder verdienden dan in 2008, boeken naar verwachting ruim 3 procent meer omzet dan vorig jaar. Die groei wordt vooral gerealiseerd door bedrijven die goederen naar het buitenland vervoeren. Het transport binnen Nederland zal volgens de Rabobank nauwelijks toenemen.

Ook andere sectoren die afhankelijk zijn van de ontwikkelingen binnen Nederland, hebben het dit jaar nog moeilijk. Zij moeten hopen op de opleving van het consumenten- en producentenvertrouwen, die de Rabobank in de tweede helft van het jaar verwacht.

Vooral in de bouw houdt de malaise nog aan. Na een terugval van 4,5 procent vorig jaar wordt dit jaar waarschijnlijk ruim 7 procent minder verdiend. Ook in winkels die geen voedingsmiddelen verkopen, is het voorlopig nog wachten op herstel. Daar liggen de omzetten dit jaar naar verwachting gemiddeld 0,5 procent lager dan in 2009.

Supermarkten draaien iets beter. Omdat consumenten minder uit eten gaan en de voedselprijzen stegen, zagen zij de omzet vorig jaar als enige bedrijfstak licht stijgen. Ook dit jaar nemen de opbrengsten in de foodsector naar verwachting met bijna 1 procent toe