Rabobank: groei wereldeconomie zwakt af

De economie in Nederland zal in de tweede helft van dit jaar slechts licht groeien. Dat verwacht Rabobank. ,,Nederland is sterk afhankelijk van de export. We zien dat de economische groei wereldwijd afzwakt, vooral in China. Dat heeft uiteindelijk effect op de Nederlandse economie”, zei bestuursvoorzitter Piet Moerland van de bank woensdag in een toelichting op de halfjaarcijfers.

Rabobank, een van de grootste banken voor agrarische bedrijven wereldwijd, verwacht dat de groei van de kredietverlening in Nederland in de tweede helft van dit jaar door het voorzichtige herstel van de economie beperkt blijft. ,,In sectoren zoals de bouw zien we voorlopig nog geen herstel”, aldus Moerland. ,,In de glastuinbouw zien we gunstige ontwikkelingen en ook de transportsector trekt aan. Het beeld is dus verdeeld.”

Door het economische herstel in het eerste halfjaar verstrekte Rabobank meer kredieten. De kredietportefeuille steeg met 5 procent tot 435 miljard euro. Het marktaandeel aan kredieten voor het midden- en kleinbedrijf nam toe tot 41 procent. ,,Daarmee zijn we weer terug op het niveau van 2008”, zei Moerland.