Rabobank: ‘vooruitzichten 2008 gunstig’

De Rabobank kwartaalupdate oktober 2007 toont aan dat het goed gaat met ons bedrijfsleven. Gesteund door de conjuctuur zag nagenoeg elke sector zijn omzetwaarde het afgelopen jaar groeien. Ook de vooruitzichten voor 2008 zijn gunstig.

Industrie weet zich internationaal goed te weren. De Nederlandse industrie presteert prima. Voor doemdenken is geen reden.

Bouw: tekort aan personeel en stijgende kosten zetten rem op groei. Groei tekent zich af in alle bouwbranches en fundamenten voor verdere groei zijn aanwezig. Oa de beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel vormt echter een knelpunt.

Groothandel profiteert bovengemiddeld, maar dient keuzes te maken. Ze zon schijnt volop voor de groothandel en de vooruitzichten zijn goed. De groothandel moet echter zijn positie wel steeds meer bevechten vanwege internationale concurrentie em voor- en achterwaartse concurrentie van andere partijen in de keten.

Supermarkten houden het voor het zeggen in de detailhandel food. 2006 en 2007 toonden groeicijfers, doch voor de aankomende jaren wordt geen grote groei van de consumptieve uitgaven aan food verwacht.

Detailhandel non-food blijft groeien. MKB-bedrijven dienen een strategie te hanteren rekening houdend met veranderende marktomstandigheden en gebaseerd op specialisatie en samenwerking.

Horeca en recreatie overtreft verwachtingen. Horeca en recreatiebedrijven laten goede resultaten zien.

Transport: optimistisch gestemd ondanks moeilijkheden. In vergelijking met de afgelopen jaren gaat het een stuk beter met de transportsector. Toch staat de sector een aantal grote uitdagingen te wachten.

Zakelijke dienstverlening op stoom, persoonlijke dienstverlening blijft achter. De vooruitzichten voor 2008 zijn gunstig. De persoonlijke dienstverlening blijft achter door oa het gemis aan gekwalificeerd personeel.

Gezondheidszorg: innovatie en goed personeelsbeleid van levensbelang voor kwaliteit. Een sector die volop in beweging is. De vraag naar zorg neemt nog steeds toe en de uitgaven stijgen flink.