Ramefa IJzersterk in stampwerk

Ramefa maakt metalen producten voor iedereen, zonder dat we dat weten.

De kans dat je in huis iets hebt staan dat bij Ramefa in Geertruidenberg is gemaakt is enorm groot, ook al weet je dat waarschijnlijk niet. Eindproducten worden er namelijk niet gemaakt aan de Heulweg, maar in de stamperij worden wel plateaus voor keukentrapjes en slotplaten voor stalen binnendeurkozijnen gemaakt. Niet direct zichtbaar, maar wel essentieel voor het eindproduct.

“Je moet doen waar je goed in bent. En ook niet meer! Als je meer gaat doen, dan ga je het nieuwe half doen en waar je goed in bent gaat versloffen. Je mag wel ontwikkelen en automatiseren natuurlijk, maar je moet niet alles willen doen”, zegt directeur John Domenie stellig. Bij Ramefa weten ze waar ze goed in zijn. Anderen weten dat ook, want ondanks dat het bedrijfspand onlangs uitgebreid is met vijfhonderd vierkante meter groeit het nog altijd. “We groeien eigenlijk gigantisch uit ons jasje.”

De groei komt ook door het investeren op momenten dat het kan. “In de crisistijd hebben we in ons machinepark geïnvesteerd, zo hebben we nieuwe klanten binnen kunnen halen. Na de crisis zijn de nieuwe klanten en oude bestaande klanten allemaal weer veel meer gaan doen, waardoor het dubbelop is. Al een aantal jaar kunnen we de groeiontwikkeling amper bijhouden. Het is een luxeprobleem, maar wel een probleem dat opgelost moet worden.”

IJzersterk in stampwerk
Maar doen waar je goed in bent, wat is dat nou precies bij Ramefa?
“We zijn een stamperij en we leveren halffabricaat aan fabrieken en groothandelaren. We maken hier dus geen eindproducten. Wat wij maken is voor elke branche toepasbaar. Want in elke branche worden wel ergens metalen onderdelen voor gebruikt.”

Het grote voordeel is dat Ramefa met het bedrijf SMG – dat in hetzelfde pand zit – een gereedschapmakerij tot de beschikking heeft. “Het is niet dat we een stempel opgestuurd krijgen, we kunnen het eigenlijk zelf maken. Bij de aanmaak stoppen we daar meteen al onze productiekennis in. Op die manier is er vaak beter mee te produceren, blijft het langer functioneren en wordt het product beter”, aldus Domenie.

Jubileum
In 2018 werd bij Ramefa het 25-jarig bestaan gevierd. Domenie kijkt met trots terug op die periode. “We zijn al die jaren alleen maar gegroeid, dat is leuk. We hebben ook gewoon een goed team. Er is iemand die hier nu nog een paar maanden werkt. Eigenlijk is hij al met pensioen, maar voor het derde jaar is hij toch nog drie dagen in de week werkzaam. Hij stopt er in juni nu wel echt mee. Dan heeft hij er vijftig dienstjaren opzitten. Waar maak je dat nog mee? Het zegt iets over het bedrijf voor ons en zoals we het nu zelf inrichten. Dat is heel leuk.”

Wat is de wens voor de toekomst? Personeel. “Dat is nog wel een dingetje, het is heel moeilijk om aan personeel te komen. Er zijn steeds minder vakmensen beschikbaar. Maar dat probleem is er voor iedereen in de metaalindustrie. Het is echt moeilijk om aan goede mensen te komen. Je kunt ze zelf opleiden, dat doen we nu dus ook. We zijn een leerbedrijf. Puur als doel om jonge mensen met affiniteit voor metaal intern op te leiden.”

Bron: VOG Redactie – Fabian Eijkhout