Recessie langer dan verwacht

Het Brabantse bedrijfsleven gaat nog altijd zwaar gebukt onder de crisis. Van enig herstel is nauwelijks sprake. Integendeel: de crisis heeft zich de afgelopen maanden verbreed, verdiept en gaat volgens de meeste ondernemers zeker tot 2011 duren. Dit blijkt uit de vierde enquĂȘte van deze krant onder de leden van de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW).

De Brabantse ondernemers zijn aanzienlijk pessimistischer over een opleving van de economie dan een paar maanden geleden. Meer dan de helft verwacht pas in 2011 of later herstel, terwijl in april nog 62 procent ervan uitging dat de recessie in 2010 ten einde zou zijn. Bijna 37 procent verwacht nog te moeten snijden in vast personeel.

Het pessimisme komt niet uit de lucht vallen. De dalende lijn van omzetverliezen, krimpende orderportefeuilles en teruglopende investeringen zet nog altijd door. Het voorzichtig optimisme dat nationaal, internationaal en op de beurzen waarneembaar is, weerspiegelt zich niet in de cijfers van het Brabantse bedrijfsleven. BZW-directeur Henk Oderkerk spreekt van ‘teleurstellende cijfers’. Ook de Sociaal Economische Raad (SER) Brabant noemt de uitkomsten ‘een onaangename verrassing’. SER-secretaris Leo Dubbeldam stelt dat Brabant ‘serieus rekening moet houden met een langere recessieperiode’.