‘Recessie wordt mild, herstel in 2012’

De ABN AMRO voorziet een sterke groeivertraging en zelfs krimp in sommige sectoren. Dat schrijft het Economisch Bureau van de bank in een sectorupdate. Het Brabantse DAF luidt ook de noodklok.

Het Economisch Bureau van ABN AMRO verwacht dat er een beperkte krimp van de Nederlandse economie in het vooruitschiet ligt. In het basisscenario gaan de economen uit van een licht herstel in 2012. Maar de onzekerheden nemen toe.

ABN AMRO ziet een aantal parallellen met de vooravond van de crisis in 2008. Afnemend vertrouwen, bijvoorbeeld. Bij de consument, de producent, maar ook bij banken onderling. En inmiddels is er ook weer een Europese bank, Dexia, genationaliseerd. De Europese schuldencrisis is een nieuwe fase ingegaan. En dat bij een economie die al aan het afkoelen was en sommige sectoren zelfs al tekenen van krimp vertonen: allemaal weinig goed nieuws.

ABN AMRO verwacht dat de economie in de eurozone, de belangrijkste exportmarkt voor de Nederlandse industrie, de laatste twee kwartalen van 2011 een lichte krimp zal vertonen. In de industrie zal dit te merken zijn in de orderontwikkeling. De productie zal teren op lopende orders en het wegwerken van productieachterstanden. “Voor 2012 gaan we in ons basisscenario uit van een zich geleidelijk verbeterende economie en een zich langzaam verbeterende orderportefeuille”, zo stelt Jacques van de Wal, hoofd Sector Research van ABN AMRO.

Hij maakt echter wel het voorbehoud dat nog forsere groeistagnatie niet ondenkbaar is. Zeker wanneer de kansen op een recessie in 2012 – met het wegblijven van een oplossing van de staatsschuldenproblematiek en de signalen over het opdrogen van de kredietverlening – steeds hoger worden ingeschat. Van de Wal ziet gelukkig ook nog een lichtpuntje. “Door de lagere grondstofprijzen die na de piek in juli 15% zijn gedaald, hebben veel ondernemingen wat ruimte gekregen voor het herstellen van de marges. Vooral bedrijven op de trager groeiende binnenlandse markt hebben namelijk het afgelopen jaar problemen gehad met het volledig doorberekenen van hogere grondstoffenprijzen aan afnemers.”

Van der Wal: “De prognoses zijn door de dynamiek van dit moment onzekerder dan anders. De sectoren die sterk afhankelijk zijn van consumenten zoals horeca en retail zullen in de tweede helft van 2011 de gevolgen merken van de ongekend sterke daling van het consumentenvertrouwen.” ABN AMRO verwacht voor de horeca een sterke terugval van de groei. Voor de retail is een krimp van de omzet onvermijdelijk. De non-food retail zal sterker getroffen worden dan de food retail, omdat non-food aankopen doorgaans als minder noodzakelijk worden gezien. Ook in 2012 staat, mede als gevolg van de lastenverzwaring, de koopkracht onder druk. Hierdoor is er weinig ruimte voor groei in de retail en de horeca.

De Brabantse industrie, waaronder truckfabrikant DAF en VDL, maken zich ook grote zorgen om de nadere recessie. In een brief aan het kabinet die is opgesteld door de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel vragen ze om de oprichting van een speciale ‘taskforce crisisbeheersing’. In die taskforce zouden ambtenaren van diverse ministeries en specialisten van Brabantse hoogwaardige industriële bedrijven zitting moeten nemen.

De OESO, organisatie van geïndustrialeerde landen met hoofdkantoor in Genève, maakte deze week bekend dat de recessie al lijkt te zijn begonnen. Sinds augustus staan alle indicatoren omlaag gericht, aldus de OESO.