‘Recordaantal faillissementen in 2012’

Het aantal bedrijven dat op de fles gaat klimt dit jaar naar een ‘all time high’, zo verwachten analisten van ABN Amro in een woensdag verschenen rapport.

De bank verwacht, onder meer door een omzetdaling voor twee derde van de bedrijven, een toename van het aantal faillissementen met 20 procent ten opzichte van 2011. “De vooruitzichten voor veel sectoren voor 2012 zijn niet erg positief”, merkt de staatsbank op.

Sinds de ‘dotcomcrisis’ in 2001 nam het aantal faillissementen in Nederland toe, tot een record in 2010. Na een korte daling werd in januari van dit jaar het hoogste aantal ooit geregistreerd. Na het verwachte dieptepunt dit jaar zal het aantal bedrijven dat bankroet gaat “op een vrij hoog niveau” blijven, verwacht de bank. “Ook op dit gebied blijft het een beetje ‘doormodderen’.”

“Hoewel bedrijven zullen proberen flink te besparen op de kosten, kunnen de meeste bedrijven niet ontkomen aan het verslechteren van de financiële kengetallen in 2012”, stellen de analisten. “Vaak worden bedrijven ook nog geconfronteerd met hogere kosten die ze in een concurrerende markt moeilijk kunnen doorberekenen.”