Reddingsplan voor het Ontmoetingscentrum

De nood is hoog. “Als er niets gebeurt, dan geeft het bestuur van het Ontmoetingscentrum (OMC) mij de sleutel en gaat binnenkort het centrum dicht”,

Een impressie van het vernieuwde Ontmoetingscentrum in Raamsdonk, met kloostertuin. © Sjoerd Marcelissen

zegt wethouder Bert van den Kieboom (Lokaal+). “Maar de leefbaarheid van Raamsdonk staat voorop.”

Woningen, commerciële horeca met terras plus restaurant en een nieuwe kloostertuin moeten de redding zijn van het Ontmoetingscentrum in Raamsdonk. Dat plan presenteert de gemeente komende woensdag in het dorp.

Achterstallig onderhoud

Het huidige Ontmoetingscentrum in Raamsdonk. © Sjoerd Marcelissen

Het monumentale Ontmoetingscentrum huisvest flink wat verenigingen, zoals de KPJ, zangkoor Cantate Corde, Stichting Raamsdonks Historie en de KBO. Het sociaal-culturele hart van Raamsdonk is jarenlang overeind gehouden door een stichting die eigenaar is van het gebouw. Alleen sinds enkele jaren heeft het Ontmoetingscentrum financieel de wind tegen. Oorzaken zijn onder meer teruglopende horeca-inkomsten, vanwege het feit dat er minder feesten en partijen worden gehouden. Daarnaast is er achterstallig onderhoud (bijna 1 miljoen euro) aan het monumentale pand.

Eengezinswoningen
De gemeente en het OMC-bestuur denken de kosten weg te werken met de opbrengsten van acht eengezinswoningen in het pand. Van den Kieboom: “Het kan zijn dat we ook een verzoek vanuit de stichting krijgen om als gemeente direct bij te dragen aan de kosten voor achterstallig onderhoud. Daarnaast kun je een commerciële huurprijs vragen aan de exploitant van het horecagedeelte. Met de verenigingen worden afspraken gemaakt over de kosten van een kop koffie.” Volgens de wethouder heeft zich al een lokale belangstellende partij gemeld voor de horecagelegenheid in het OMC. Hij kan niet zeggen om welke partij het gaat. “Maar ook die belangstellende ondernemer zal moeten kijken of een restaurant levensvatbaar is op die plek.”

Wethouder Bert van den Kieboom. © gemeente Geertruidenberg

Zorgwoningen
Achter het OMC komt een kloostertuin, als een plek voor ontmoeting en verpozing. Nog niet duidelijk is of de stichting in de toekomst ook eigenaar blijft van het Raamsdonkse dorpshart. Het naastgelegen Agnesgebouw is wel van de gemeente. Dit wordt nu gebruikt door muziekvereniging Sint Bavo en het gilde; de bedoeling is dat deze clubs verkassen naar het Ontmoetingscentrum. Dit maakt de weg vrij om woningen te realiseren in het Agnesgebouw. Van den Kieboom: “Hier gaan we uit van vijf of zes zorgwoningen. Uit onderzoek blijkt dat er behoefte is naar dit type woningen.”

Op woensdag 29 november organiseren de gemeente en het bestuur van stichting OMC vanaf 20.00 uur een informatieavond in het Ontmoetingscentrum in Raamsdonk. Deze avond praten zij u bij over de ontwikkelingen, het onderzoek en het voorstel van het college aan de gemeenteraad. U bent hierbij van harte welkom. Wel vragen zij u zich vooraf aan te melden via: m.vanheel@geertruidenberg.nl.
De gemeenteraad neemt in december een besluit over het ‘reddingsplan‘.
Meer informatie vind je in de Haalbaarheidsstudie OMC Raamsdonk.

Bron: BN De Stem en Gemeente Geertruidenberg