Regenboogvlag wappert ‘unaniem’

Niet alleen in de grote steden, ook in Raamsdonksveer werd de regenboogvlag gehesen als teken van verzet tegen de Nashville verklaring.

Rotterdam heeft vanochtend de regenboogvlag gehesen op het stadhuis als protest tegen de Nashville-verklaring, het Amerikaanse manifest waarin christenen homoseksualiteit afwijzen. Ook kleinere gemeenten als Heusden, Waalwijk en Geertruidenberg hesen de vlag. © Robin Urecht

,,Omdat je in Geertruidenberg in vrijheid en veiligheid mag zijn wie je bent”, twitterde de gemeente.

Het hijsen van de vlag was een unaniem besluit, bevestigt waarnemend burgemeester Jan Luteijn. Hij lag op Facebook onder vuur over zijn SGP-lidmaatschap. En dat niet alleen: voorman Piet de Peuter van de SVP ziet reden om Luteijn en het college expliciet te vragen om ‘ondubbelzinnig’ afstand te nemen van de Nashville verklaring rond homoseksualiteit en transgenders.

Luteijn heeft de vragen nog niet onder ogen gehad. Die zijn eind van de middag pas bij de griffie ingediend. Wel wil hij kwijt dat hij de Nashville verklaring niet heeft ondertekend.

Dat hij er dan ook nog eens afstand van zou moeten doen vindt hij een vraag waar hij langer over moet nadenken. Luteijn: ,,Als meneer de Peuter zo’n vierkante vraag stelt dan moet u het niet vreemd vinden dat ik daar wat langer over doe. Bovendien: Als ik van elke verklaring die ik niet heb ondertekend ook nog eens afstand moet doen, dan heb ik een dagtaak.” Op twitter nam Luteijn alvast een voorschot met de tweet: ,,Met elkaar respectvol in gesprek daarmee bereik je meer dan met een verklaring.”

Bron: BN De Stem – Marja Klein Obbink 08-01-19