Renovatie zwembaden stap voor stap

De gemeente Geertruidenberg heeft geen aannemer kunnen vinden voor de renovatie van de zwembaden De Schans en De Ganzewiel.

Opening van de nieuwe glijbaan bij zwembad Ganzenwiel in Raamsdonksveer. © Johan Wouters / Pix4Profs

Afgelopen weken liep er een aanbestedingsprocedure.

Dit was een tweede poging van wethouder John van Vugt om de baden nog voor volgend seizoen te renoveren. Nu hij geen aannemer heeft kunnen vinden reist de vraag wat er dan wel gaat gebeuren. Zeven vragen over de toekomst van de zwembaden.

 1. Waarom is het de gemeente niet gelukt om een aannemer te vinden?
  Woordvoerder: ,,Het budget heeft een belangrijke factor gespeeld in de aanbesteding. Maar daarnaast speelden de doorlooptijd en overvolle portefeuilles bij de bouwbedrijven ook een grote rol.”
 2. Eerder sprak de wethouder over mogelijk een gefaseerde aanpak. Wat houdt dit in?
  Woordvoerder: ,, Dat we een gedeelte van de renovatie voor de start van het seizoen realiseren en andere delen na het zwemseizoen. Het is belangrijk dat de meest urgente zaken als eerste worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld de kleedkamers van De Schans die momenteel niet afsluitbaar zijn. Ook de verouderde installatie van De Schans zou een reden kunnen zijn om die renovatie naar voren te trekken. Prioriteit is dat beide zwembaden volledig inzetbaar blijven tijdens het zwemseizoen 2019.”
 3. Wanneer staan deze eerste veranderingen op de planning?
  ,,Momenteel zijn er gesprekken om te zien wat zowel financieel en qua timing haalbaar is.”
 4. Van de 4 miljoen euro die begroot is voor dit project is een deel al besteed aan nieuwe glijbanen. Welke andere recreatieve elementen worden nog toegevoegd?
  ,,Voor beide baden zijn ‘sprayparks’ gepland voor de kleinste bezoekers. Dit zijn speelpleinen waar kinderen op een speelse wijze leren omgaan met water. Deze sprayparks zijn ook toegankelijk voor invaliden. Daarnaast kijken we naar een multicourt en bootcamp.”
 5. Welke duurzame aspecten worden toegevoegd aan de baden?
  ,,Buiten zonnepanelen bekijken we de mogelijkheden om afdekdekens te gebruiken bij de zwembaden.”
 6. John van Vugt stelt voor basisschoolleerlingen een gratis abonnement te geven. Hoe werkt dit?
  ,,In het kostenplaatje voor 2019 is het plan van een gratis zwemabonnement opgenomen. Na inschrijving van het aantal leerlingen voor het nieuwe schoolseizoen kunnen we bepalen wat het werkelijk aantal te verstrekken abonnementen zal zijn met de bijbehorende definitieve kosten.”
 7. Hoe denkt de wethouder over de ontwikkelingen?
  John van Vugt: ,,Ik ga er vanuit dat iedereen zijn best doet om het werkbaar te maken binnen een verantwoord budget. Dit kost veel inzet van alle partijen, maar ik zie dit met vertrouwen tegemoet.”

Bron: BN De Stem