Ruim een kwart kantoren leeg

Van herstel op de kantorenmarkt is dit jaar geen sprake en dat gaat voorlopig ook niet veranderen. Het aantal kantoren dat leegstaat is in juni ongeveer gelijk gebleven aan een jaar eerder.

Ruim een kwart staat leeg, wat neerkomt op 13,4 miljoen vierkante meter, meldde belangenvereniging voor kantoorgebruikers AOS Studley maandag. “De weg naar herstel is lang”, aldus de vereniging. “De opnamecijfers die de Nederlandse kantorenmarkt heeft gekend in tijden van economische groei behoren definitief tot het verleden.”

De behoefte aan kantoorruimte daalt door werkvormen als het nieuwe werken, maar ook door groei van online dienstverlening bij de overheid, banken, verzekeraars en woningcorporaties, verklaart de organisatie. Het aantal kantoren dat wel leegstond, maar niet voor verhuur werd aangeboden – vorig jaar zo’n zes miljoen vierkante meter – nam met zeven procent af tot 11,4 procent. Het aantal verhuurbare vierkante meters steeg daardoor van 7,2 naar 7,8 miljoen.

Volgens AOS is de kantorenmarkt herstellende als de verborgen leegstand onder de tien procent zakt en er dus meer kantoren te huur worden aangeboden.