‘Ruimtegebrek bedrijven’

‘Beangstigend.’ Dat vindt ondernemersvereniging VOG uit Geertruidenberg van de reactie van het college van B en W op de uitkomsten van het ruimtebehoefteonderzoek van de Kamer van Koophandel. Daaruit blijkt dat 35 ondernemers in de gemeente Geertruidenberg op relatief korte termijn in totaal 24 hectare extra bedrijventerrein nodig hebben.

Volgens VOG-voorzitter Henk Adriaanse gaf het college in overleg met de VOG de indruk die behoefte in het geheel niet te onderkennen. Wethouder Louise Laurijssen (Economie) laat zelf een positiever geluid horen. “Ik ben blij dat er onder de bedrijven in onze gemeente een grote vitaliteit heerst en dat er zo’n behoefte is om uit te breiden. Wel zullen we zelf nog moeten onderzoeken welke wensen er precies per bedrijf leven. Want we mogen dan weliswaar geen kavels meer hebben die we kunnen uitgeven, er is wel nog ruimte die momenteel niet goed wordt benut. Ook bij bedrijven op Dombosch zelf.” “Wij zijn toch van de reactie van het college geschrokken”, zegt Adriaanse, die wijst op een mogelijk verlies van bedrijven en dus banen wanneer ondernemers de gemeente besluiten te verlaten.

Van de zeventig onderzochte bedrijven hebben er 35 behoefte aan uitbreiding. Die bedrijven, waar in totaal zeshonderd mensen werken, bevinden zich vooral in de sectoren industrie, bouw, groothandel en vervoer. Een op de vijf bedrijven zoekt meer dan een hectare extra ruimte. Mogelijke uitbreidingslocaties liggen ten oosten van de A27 en in de polder bij Gasthuiswaard. Volgens wethouder Laurijssen wordt het, in verband met provinciale regelgeving, sowieso lastiger wanneer een bedrijf meer dan vijfduizend vierkante meter wil uitbreiden. “Dan moet je met een sterke onderbouwing naar de provincie, aangezien onze gemeente is aangemerkt als landelijk gebied. Maar wij zijn zeker bereid met een dergelijk verzoek bij de provincie aan te kloppen.” Juri Heise van de Kamer van Koophandel: “Het is belangrijk dat de gemeente snel duidelijkheid verschaft, want bij eenderde speelt de wens tot uitbreiden al binnen dit en volgend jaar.”