RvS: ‘Los de chaos in G’berg zelf op’

De gemeenteraad van Geertruidenberg moet ‘als de wiedeweerga’ een nieuw voorbereidingsbesluit nemen om het bestemmingsplan Bergse Kom te repareren, als het even kan al bij de eerstkomende raadsvergadering op 23 april. Dat is de reactie van wethouder Ad van Onzenoort (Ruimtelijke ordening) op de zitting van de Raad van State met betrekking tot de interpretatie van de geldende en nieuwe bestemmingen binnen de oude kom.

Staatsraad J. Bartel uitte zich in zeldzaam scherpe bewoordingen over de wijze waarop de gemeente werk heeft gemaakt van de herziening van het plan. Bartel zei geen heil te zien in het doen van een ingewikkelde uitspraak om Geertruidenberg uit de brand te helpen. “De gemeente heeft er een chaos van gemaakt.

Dit zooitje kan ik niet of nauwelijks met een uitspraak oplossen.”De provincie ging niet akkoord met de zeer ruime bestemmingen in het nieuwe plan. Maar daardoor is de chaos compleet volgens Bartel, die ook de provincie een veeg uit de pan gaf. “De gemeente geeft zelf toe dat ze fouten heeft gemaakt, maar nu bent u in beroep gekomen tegen het goedkeuringsbesluit van de provincie, terwijl u eigenlijk in beroep komt tegen uw eigen besluit. Dat heb ik in al die jaren nog nooit meegemaakt.”

De gemeentewoordvoerder nam het advies van de staatsraad en advocaat E. Beele van de omwonenden over om zo snel mogelijk een nieuw voorbereidingsbesluit te nemen en het rammelende bestemmingsplan te repareren. Uitspraak volgt over vier weken.