RWE stapt mogelijk naar rechter

Versnelde sluiting kolencentrales: ‘Onaangename verrassing’. De regering wil kolen verbieden, zo werd vrijdagmiddag bekend.

De rookpluim van de Amercentrale in Geertruidenberg. © Johan Wouters / Pix4Profs

Dat betekent dat de Geertruidenbergse Amercentrale in 2025 dicht moet of tegen die tijd overgeschakeld moet zijn naar andere brandstoffen. Hetzelfde geldt voor de Hemwegcentrale in Amsterdam. “Iedereen weet dat kolen niet passen bij een duurzame manier van elektriciteitsopwekking”, verklaart minister Eric Wiebes.

De andere, nieuwere kolencentrales mogen tot uiterlijk 2030 op kolen draaien. “De deadline van 2025 komt als een onaangename verrassing”, reageert centrale-eigenaar RWE in een verklaring. Woordvoerder Riekje Pelgrim kan nog niet aangeven wat de exacte consequenties zijn voor de centrales. “Wij hebben nog geen inzage gehad in het wetsvoorstel. Wel heeft dit een behoorlijke impact.” Zo wordt nog gekeken naar het financiële plaatje. Wiebes zegt niet te verwachten dat het Rijk schadevergoedingen moet betalen.

De Amercentrale ontvangt voor de komende jaren een miljardensubsidie van het Rijk om biomassa mee te stoken. Momenteel zit de centrale in een testfase, het streven is om later dit jaar officieel te starten met biomassa. In theorie kan het zijn dat de centrale in 2025 voor 100 procent op biomassa draait, dan zou de Amer gewoon in werking mogen blijven. Duidelijk is dat vanaf dat jaar geen kolen meer gebruikt mogen worden.

Warmtenetwerk
De centrale verlengde onlangs nog het contract voor het warmtenetwerk in de regio tot 2040. Tot die datum wil RWE zeker nog actief zijn in Geertruidenberg. “De voorgestelde maatregelen maken geen deel uit van een alomvattend, gebalanceerd energiebeleid”, verklaart RWE. “Ze zullen niet leiden tot een vermindering van CO2 op Europees niveau. Het is een onverstandige stap in de ontwikkeling naar een schonere toekomst. Als de wet wordt ingevoerd zoals voorgesteld, zal zullen we juridische stappen overwegen.”

Afgelopen week hielden RWE, gemeente Geertruidenberg en provincie nog een bijeenkomst over de toekomst van het centralegebied na 2040. Dit moet leiden tot een toekomstvisie. “Dit nieuws vanuit het rijk geeft hiervan nog meer de noodzaak aan”, reageert wethouder Kevin van Oort. Het wetsvoorstel van Wiebes wordt waarschijnlijk na de zomer door de Tweede Kamer behandeld.

Bron: BN De Stem