Sabic/LNP R’veer getroffen door crisis

Sabic Bergen op Zoom, waarvan Sabic/LNP Raamsdonksveer een onderdeel is, halveert door de crisis. Door de economische crisis is de vraag naar het plastic van Sabic gedaald. ” Deze situatie duurt zeker tot half januari”, zegt woordvoerder Ad Vos.

Bij Sabic, voorheen GE Plastics, in Bergen werken zo’n 1350 mensen. Tot nu toe is niemand verplicht naar huis gestuurd, zegt Vos. “Maar waar we voorgaande jaren ook met Kerst volcontinu draaiden, doen we dat nu niet. Veel mensen kunnen vrij nemen.”

Sabic produceert plastic korrels die als halffabrikaat worden verkocht aan bedrijven als Philips en BMW. Autofabrikanten kampen echter met een grote verkoopdip. “Zo’n snelle teruggang als nu hebben we hier nog nooit meegemaakt. Onze productie ligt op veertig procent van wat die voor de crisis was. We benutten dertig procent van onze totale capaciteit.” Op het terrein van Sabic staan meerdere fabrieken. Sommige daarvan liggen helemaal stil. Of de situatie, naast een vrije kerst, nog meer gevolgen zal hebben voor het personeel, kan Vos niet zeggen. “Dat is speculeren.” Sabic verwacht niet dat de productie in januari weer aantrekt. Er loopt bij het bedrijf al een reorganisatie waarbij zo’n 135 banen worden geschrapt. Dat plan was al opgesteld voordat de financiële crisis uitbrak. Het sociale plan dat het bedrijf voor die reorganisatie heeft opgesteld, werd gisteravond door de vakbondsleden weggestemd. “Als Sabic onze leden niet verder tegemoet komt, volgen er acties”, zei Liliane Schoone van FNV Bondgenoten gisteravond. Bijvoorbeeld een massaal bezoek aan de ambassadeur van Saudi-Arabië, dat land is grootaandeelhouder van Sabic.