Samen sterker dan alleen

De fusie tussen de ondernemersverenigingen Rondo en IKD is een feit. Samen gaan ze verder onder de naam Verenigde Ondernemers Geertruidenberg (VOG). Op 27 januari vierden ze dit met een feestelijke avond in het stijlvolle Fort Sint Gertrudis in Geertuidenberg. En ‘groot’ zijn ze, want deze ondernemersvereniging telt door deze fusie meer dan 255 leden.
Rond half acht komen de eerste leden aan en om acht uur begint de ‘kick off’, zoals de organisatie de fusiebijeenkomst noemt. Totaal arriveren ongeveer 310 mensen in Fort Sint Gertrudis (één van de feestlocaties van de Arjan van Dijk Groep). De aanwezigen bestaan uit ondernemers uit de gemeente Geertruidenberg en genodigden. De gemeente bestaat uit de drie kernen: Geertruidenberg, Raamsdonksveer en Raamsdonk en telt ongeveer 21.000 inwoners. De reden van de twee reeds bestaande verenigingen om samen te gaan, was dat ze nu samen sterker staan.
Margot Segers-Rodenburg, voormalig voorzitter van Industriële Kring Dombosch (IKD), en nu vice-voorzitter van de nieuwe vereniging: ,,Vaak was het onhandig om in dit gebied met twee verenigingen de belangen van ondernemers te behartigen. Alhoewel we uiteindelijk voor hetzelfde doel gingen, wilden beide verenigingen het via een andere weg bereiken. Ook kon je niet voor een hele gemeente spreken als er iets geregeld moest worden.”
Op het moment van de fusie bestond de andere vereniging, De Raamsdonksveerse Ondernemersvereniging Dombosch (afgekort Rondo), nog slechts tweeënhalf jaar. Binnen 2,5 jaar was Rondo gegroeid tot een ondernemersvereniging met meer dan 200 leden. Henk Adriaanse, voormalig voorzitter van Rondo en nu voorzitter van de Verenigde Ondernemers Geertruidenberg (VOG): ,,Doordat we nu groter zijn kunnen we bijvoorbeeld door een groot inkoopvolume nog betere inkoopprijzen afdwingen en kunnen we komen tot een betere belangenbehartiging voor de ondernemers binnen deze gemeente.” Ook hij ziet alleen maar voordelen in deze fusie.
De voice-over, Marco Verhagen, heet alle genodigden welkom en vraagt vervolgens of ze met hem meelopen naar de binnenplaats van Fort Sint Gertrudis. Daar kan iedereen plaatsnemen op een barkruk, met uitzicht op het podium. Eerst wordt een film gedraaid, waarbij een aantal lokale bedrijven belicht worden. Ook het nieuwe bestuur van de Verenigde Ondernemers Geertruidenberg (VOG) wordt gepresenteerd.
Voorzitter Henk Adriaanse legt uit dat de bestuursleden van beide verenigingen samengevoegd zijn in het nieuwe bestuur en dat het nu uit tien leden bestaat.
Het podium is daarna volop in beweging als Swing Support een swingende dansact opvoert en als de ambachtslieden van Heavy Decor op een aambeeld VOG-munten slaan. De kersverse voorzitter van de nieuwe onderneming legt later uit dat er ‘munt’ geslagen gaat worden uit deze samenvoeging.
Voordelen lidmaatschap bedrijfsvereniging
Volgens Henk Adriaanse zijn de mogelijke voordelen redenen voor ondernemers om zich aan te sluiten bij de ondernemersvereniging: ,, Elke ondernemer in de gemeente Geertruidenberg kan lid worden van de vereniging. Leden besparen geld door de mogelijkheden van collectieve inkoop. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan de inkoop van energie, telefonie en brandstof. Dit kan een besparing opleveren van tien, twintig of soms zelfs dertig procent. Ook wordt gezamenlijk zorg gedragen voor het ophalen van afval en voor de beveiliging van de verschillende bedrijventerreinen. De leden kunnen zich in werkgroepen vertegenwoordigen en zich sterk maken voor het gezamenlijke doel dat ze willen bereiken. Een ander belangrijk punt is dat de vereniging met zo’n grote achterban de discussie aan kan gaan met de overheid en gezien wordt als een gelijkwaardige gesprekspartner.
Iedereen krijgt een blikje energiedrank. De presentator vraagt het blikje te openen op zijn signaal. Hij legt uit dat de vereniging op deze manier met een sisser begint, om er in ieder geval niet mee af te lopen. En hij zegt daarna dat een grote en sterke ondernemersvereniging de ondernemers uiteindelijk allemaal ten goede komt. Als de VOG officieel gepresenteerd is en alle blikjes open zijn, wordt er nog een wave gedaan. Deze beweging van het publiek gaat niet helemaal naar tevredenheid van de presentator, maar die geeft het op na drie pogingen. Vervolgens kan er nog gedronken worden inclusief een kleine versnapering. De ondernemers staat hun favoriete bezigheid te wachten: ze kunnen weer netwerken.