Samenwerking ondernemers positief

Ondernemers die samenwerken binnen een Bedrijven Investeringszone (BIZ) zorgen voor betaalbare investeringen in veiligheid en aantrekkelijkheid van de omgeving. Bovendien worden de lasten evenwichtig over de ondernemers verdeeld. Dat blijkt uit de eerste monitor van de Experimentenwet BIZ die minister Van der Hoeven van Economische Zaken op 16 april 2010 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De experimentenwet is op 1 mei 2009 in werking getreden. Een BIZ is een afgebakend gebied, waarbinnen ondernemers gezamenlijk investeren in hun bedrijfsomgeving. Het gaat bijvoorbeeld om investeringen in veiligheid (extra toezicht, verlichting, hekwerken of camerabewaking), bereikbaarheid (bewegwijzering en verkeersvoorzieningen) en aantrekkelijkheid (schoonmaak, onderhoud, groenvoorziening, promotie en evenementen).

Als een meerderheid van de ondernemers voor het plan is, betalen alle ondernemers mee. De gemeente stelt hiervoor een heffing in en keert de opbrengst in zijn geheel uit aan de vereniging of stichting die de activiteiten namens de ondernemers uitvoert. De wet is bedoeld voor samenwerkende bedrijven op een bedrijventerrein, winkelgebied of horecagebied.