‘Slim land telt veel ondernemers’

Hoe hoger het gemiddelde IQ van een land is, hoe hoger een land scoort als het aankomt op de mate van ondernemerschap. Dat blijkt uit onderzoek van de George Mason University.

De onderzoekers hebben de gemiddelde IQ-score van 60 landen naast de zogenoemde GEDI-scores gelegd. De GEDI, wat staat voor Global Entrepreneurship and Development Index, meet hoe actief landen zijn op het gebied van ondernemerschap. “Het IQ is een belangrijke factor bij het verklaren van de variaties in ondernemerschap tussen landen”, aldus het rapport.

Uit eerder onderzoek is al naar voren gekomen dat landen die een hogere productiviteit van de beroepsbevolking kennen, over het algemeen beter scoren op IQ-testen. Intelligentie blijkt bovendien een belangrijke voorspeller te zijn van de economische groei van een land.

Singapore en Hongkong scoren onder de onderzochte landen het hoogst op IQ-gebied, met 108 punten. Ook Korea doet het goed met 106 punten. Nederland zit met 100 punten op hetzelfde niveau als Noorwegen, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. Zuid-Afrika is met een gemiddeld IQ van 72 hekkensluiter.

De resultaten houden ook stand als rekening gehouden wordt met het bbp, opleidingsniveau, ongelijkheid, economische vrijheid en andere factoren die een rol kunnen spelen bij de keuze voor ondernemerschap.