Sluiting bedrijfspand als dank voor hulp

Wanneer u vermoedt dat huurders van uw pand er drugsgerelateerde werkzaamheden plegen dan lijkt het logisch dit te melden bij de politie. Besef uzelf echter wel dat dit ertoe kan leiden dat de gemeente meerdere maanden uw pand afsluit.

De verhuurder van een bedrijfspand op Dombosch overkwam dit. Na controle/het natrekken van de huurder werd een bedrijfspand aan een partij verhuurd. Echter al snel vermoeden zowel de verhuurder als de betrokken makelaar onraad en dit werd bij de politie gemeld. Enige tijd later volgde een inval en werd ook een hennepkwekerij aangetroffen. De verhuurder dacht zijn burgerplicht gedaan te hebben maar de dank hiervoor bleek het tegenovergestelde.

Na de ontruiming van het pand 25 mei krijgt namelijk de verhuurder en eigenaar van het pand 5 juni melding van de gemeente dat men het pand enkele maanden ging afsluiten voor iedereen inclusief de eigenaar. Dat deze zelf melding had gedaan na het vermoeden van onraad bleek hiervoor niet relevant. De pandeigenaar wordt namelijk verantwoordelijk/aansprakelijk geacht en hierbij is het niet relevant of deze een (strafrechterlijk) verwijt valt te maken.

Overweeg dus goed hoe te handelen wanneer u drugsgerelateerde zaken in een door u verhuurd pand vermoed. Want het is niet prettig om te denken dat je zorgvuldig handelt om vervolgens tot de ontdekking te komen dat je pand meerdere maanden wordt gesloten op last van de burgemeester.