SMS-Alert wordt Burgernet

Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente.

Alle ruim 100.000 SMS-deelnemers in Midden en West Brabant krijgen deze week een SMS-oproep om hun deelname om te zetten naar Burgernet. Burgernet zal SMS-Alert namelijk gaan vervangen. Maar Burgernet is meer dan alleen SMS-Alert. Daarom wordt gevraagd een profiel aan te maken op www.burgernet.nl. Deelnemers kunnen dan zelf aangeven waar, wanneer en hoe zij berichten willen ontvangen. Eventueel kunnen zij zich voor meerdere momenten of locaties opgeven, bijvoorbeeld overdag berichten voor de werkomgeving en ’s avonds voor thuis.

Burgernet is hét landelijk communicatiekanaal van de lokale overheid als het gaat om openbare orde en veiligheid. Het is bedoeld om de samenwerking tussen overheid en burgers/bedrijven te stimuleren; de zogenaamde ‘Burgerparticipatie’. Burgernet vraagt de deelnemer alert te zijn bij verdachte situaties, net als bij SMS-Alert. Maar het biedt meer dan dat: Burgernet geeft namelijk ook de mogelijkheid om spraakberichten, e-mails en nieuwsbrieven te ontvangen. Niet alleen bij tijdkritische acties zoals heterdaad, maar bijvoorbeeld ook als (voor-) waarschuwing bij dreigend gevaar of als preventiebericht.