De solvabiliteitspositie van het midden- en kleinbedrijf blijft achter bij die van het grootbedrijf. Vooral in de bouw, de detailhandel, horeca en zakelijke dienstverlening daalt het vermogen om aan financiële verplichtingen te voldoen. De verslechtering, die in 2007 is ingezet, zet door in 2011.

Dat schrijft onderzoeksbureau EIM in het rapport ‘Kleinschalig Ondernemen 2011’. Mkb-bedrijven zijn veelal aangewezen op kredietverlening van banken, als gevolg van de beperkte toegang tot de effectenbeurs en open vermogensmarkt. Dit leidt tot een ‘equity gap’, een tekort aan eigen vermogen of onvoldoende mogelijkheden dit aan te trekken.

Als gevolg van de financiële crisis, die begon in 2007, zijn het geïnvesteerde vermogen en het eigen vermogen in het mkb gedaald. De solvabiliteitspositie van horecabedrijven is het minst gunstig. Het eigen vermogen van restaurants, cafés en hotels is gemiddeld al zeer laag, de bedrijven zijn vaak klein en de bedrijfsvoering is gericht op de korte termijn.

Lichtpuntje is volgens het EIM dat de winstgevendheid van het geïnvesteerde vermogen na een dieptepunt in 2009 de weg omhoog heeft gevonden. De bescheiden winstgevendheid van 2010 zal komend jaar aansterken. De bouwsector, waar winsten zwaar onder druk staan door uitgedunde orderportefeuilles, staat evenwel een winstdaling van 6,5% te wachten. De bouwproductie is in 2010 fors gedaald, en er is in 2011 geen zicht op verbetering in deze situatie. Pas in 2012 wordt een lichte groei van de productie verwacht.

De investeringen daalden in 2010 met 1,25% tot € 22 mrd. Dit jaar verwacht het EIM een stijging van 3,7%. Het mkb blijkt winsten vooral te gebruiken om te investeren en niet zozeer om het eigen vermogen te versterken. Klanten betalen hun rekeningen weer iets sneller dan vorig jaar, zo blijkt verder. De gemiddelde betalingstermijn daalde van 88,1 dagen in 2009 naar 84,6. Mkb-bedrijven betalen hun eigen rekeningen een dag sneller dan in 2010, gemiddeld na 30,7 dagen.

Ontdek meer van VOG Verenigde Ondernemers Geertruidenberg

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder