Spaarbanken bekritiseren elkaar

De toenemende concurrentie tussen spaarbanken maakt het voor de spaarder zinvol om kennis te hebben van rente en risico’s. De gemiddelde ondernnemer blijkt hier namelijk door zijn financiële adviseurs niet over geïnformeerd te worden………..


Rabobank en Binck hekelen de zwakke financiële positie van IJslandse banken die actief zijn op de Nederlandse spaarmarkt. Dinsdag presenteerde het moederbedrijf van internetbank Icesave de halfjaarcijfers.

De IJslandse economie verkeerde in de eerste helft van dit jaar in zwaar weer door hoge inflatie en lagere economische groei. Dat is terug te zien in de cijfers van Landsbanki, eigenaar van spaarstunter Icesave. Vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar, zakte de nettowinst van Landsbanki over de maanden april, mei en juni met 31 procent tot 12 miljard kronen, omgerekend 101 miljoen euro. Over de eerste helft van dit jaar wist Landsbanki nog wel een 12 procent hogere winst te behalen van 29,5 miljard kronen, of 270 miljoen euro. Dat wil zeggen: gerekend ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Landsbanki lanceerde internetbank Icesave eind mei in Nederland. Na een maand claimde Icesave 25 duizend rekeninghouders te hebben. Begin juli verhoogde Icesave de rente op zijn vrije spaarrekening met een kwartje tot 5,25 procent. Samen met de klanten in het Verenigd Koninkrijk komt Icesave op een totaal van meer dan 350 duizend klanten, gaf Landsbanki-topman Sigurjón Árnason dinsdag aan. Voor spaarders is vooral van belang of de financiële buffers van Landsbanki stand houden, nu de kredietcrisis het voor banken lastiger maakt om op de kapitaalmarkt te lenen.

Een belangrijke maatstaf van de financiële slagkracht van banken is de zogenoemde tier 1-ratio. Die geeft aan hoeveel eigen vermogen een bank heeft uitstaan in verhouding tot de naar risico gewogen bezittingen. Bij Landsbanki bedroeg dit kengetal eind juni 8,2 procent. Dat is bijna twee procentpunt lager dan eind 2007, toen Landsbanki’s tier 1-ratio op 10,1 procent uitkwam. Centrale banken hanteren een minimumnorm voor de tier 1-ratio van 4 procent. Daar zit Landsbanki nog ruim boven. Ter vergelijking: toen Fortis eind juni aankondigde miljarden extra kapitaal nodig te hebben, gaf de bankverzekeraar aan te mikken op een tier 1- ratio van ruim 6 procent eind volgend jaar. Afgelopen maart stond dit kengetal op 8,5 procent bij Fortis. Rabobank kon eind 2007 bogen op een tier 1-ratio van 10,7 procent. De marktleider op de Nederlandse spaarmarkt uitte begin juli felle kritiek op buitenlandse stunters, die het garantiestelsel voor spaarders zouden misbruiken.