Spookfacturen vragen aanpak overheid

Ondernemers moeten alert zijn op de valse facturen die zij per mail, fax of door de brievenbus toegestuurd krijgen. Misleidende bedrijven proberen ondernemers op allerlei manieren aan een contract te binden. Deze advertentiefraude kost ondernemers jaarlijks zo’n 400 tot 500 mln. Euro.

Vorige week meldde de telegraaf dat Steunpunt Acquisitiefraude binnen een aantal dagen 70 aangiftes binnen heeft gekregen van misleiding door de Marketing Advies Groep uit Arnhem. Het bedrijf vraagt ondernemers een fax terug te sturen, waarmee ze in werkelijkheid een advertentiecontract ondertekenen.

Momenteel is deze problematiek de verantwoordelijkheid van de ondernemer zelf maar blijkt vervolgens ons strafrecht onvoldoende tot niet te werken tegen deze vorm van oplichting. Wie tekent heeft een probleem en wie betaalt is zeker zijn geld kwijt. De overheid zou de aanpak van spookfacturen en aqcuisitiefraude daarom niet alleen aan de markt moeten overlaten. Ons zuiderburen slagen hier bijvoorbeeld beter in en sinds kort hebben de Belgen zelfs een aparte wet die misleidende registraties in niet-officiële registers expliciet strafbaar stelt, compleet met boete en gevangenisstraf. Het enige wat lijkt te werken tegen dit soort praktijken.