In totaal telt de gemeente Geertruidenberg 1159 bedrijfsvestigingen die vorig jaar goed waren voor 11.600 arbeidsplaatsen. De zakelijke dienstverlening is het meest vertegenwoordigd, met de groothandel en de detailhandel als tweede en derde. Als het gaat om werkgelegenheid is de industrie nummer 1. Op industrieterrein Dombosch zijn ongeveer 250 bedrijven gevestigd en werken zo’n 5300 mensen. De historische kern van Geertruidenberg is vooral een toeristentrekker en de aangrenzende Biesbosch is ideaal voor recreatie. Raamsdonk kenmerkt zich als een agrarisch landelijk dorp en Raamsdonksveer is het kernwinkelgebied van de gemeente.

Een gezond en bloeiend bedrijfsleven, daar streeft de gemeente Geertruidenberg naar. Een florerend bedrijfsleven is nodig om de werkgelegenheid en het voorzieningenniveau te behouden en te versterken. De gemeente is bezig nieuw economisch beleid te ontwikkelen. Binnen dit kader organiseert de gemeente woensdag 10 oktober een Startconferentie Economisch Beleid. De genodigden voor de conferentie zullen samen met de gemeente proberen om de sterke en zwakke kanten van de economische situatie in Geertruidenberg in kaart te brengen.

De conferentiemiddag heeft plaats in cultureel centrum De Schattelijn en wordt voorgezeten door Henk Schol, redacteur economie van BN/De Stem. Het programma voorziet ondermeer in een inleiding van wethouder economische zaken Louise Laurijssen en workshops waar de diverse thema’s van het economische speeldveld aan de orde komen; arbeidsmarkt, bedrijfsleven, bedrijfsomgeving en de relatie tussen overheid en bedrijfsleven. De bedoeling is dat uit de workshops punten naar voren komen die een aanvulling kunnen vormen op de uitgangspunten die de gemeente eerder dit jaar geformuleerd heeft voor het economisch beleid in de Uitgangspuntennotitie Economisch Beleid 2007. Want de gemeente erkent dat economie niet iets is dat zich afspeelt binnen de gemeentegrenzen alleen. De invloed van de gemeentelijke overheid is beperkt, er zijn heel veel spelers in het economisch veld. En het zijn vooral de lokale ondernemers die het plaatselijk economisch klimaat bepalen. De gemeente vindt daarom dat het economisch beleid met alle betrokken partijen en op interactieve manier tot stand moet komen. Het economisch beleid voor de jaren 2007-2012 kan niet los gezien worden van andere beleidsterreinen en zal altijd bij uitstek integraal beleid moeten zijn.

De gemeente hoopt dan ook dat op de startconferentie enkele deelnemers naar voren zullen treden om zitting te nemen in een externe werkgroep die samen met de gemeentelijke deskundigen de resultaten van de startconferentie zal verwerken. De interne en de externe werkgroep bereiden vervolgens de Discussieconferentie van januari 2008 voor en op de Afsluitingsconferentie in juni volgend jaar moet het concept economisch beleidsplan worden gepresenteerd, waarna dit plan in augustus zal worden behandeld in de gemeenteraad.

Om het uiteindelijke economische beleidsplan zo realistisch te doen zijn, is het dus van belang dat zoveel mogelijk betrokkenen meedenken en meepraten. Mogelijk zijn uitgangspunten inmiddels achterhaald om moeten nieuwe speerpunten gekozen worden. Ook kan het zijn er ‘gaten’ zitten in het huidige gemeentelijke beleid. De Startconferentie Economisch Beleid op 10 oktober zal hierover meer inzicht geven. Voor meer informatie over de startconferentie of het economisch beleid van de gemeente Geertruidenberg, kunt u contact opnemen met Claudia van Dongen, beleidsmedewerker economische zaken, telefoon 0162 – 579691 of c.vandongen@geertruidenberg.nl.

Ontdek meer van VOG Verenigde Ondernemers Geertruidenberg

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder