Steeds meer kerstmarkten

Steeds meer steden en dorpen krijgen een kerstmarkt. Likkebaardend kijkend naar successen als Maastricht, Valkenburg en Dordrecht – waar miljoenen euro’s met het evenement worden verdiend – hopen andere steden een graantje mee te pikken. Volgens de website kerstevenementen.nl telde ons land in 2011 bijna veertig kerstmarkten. Dit jaar zijn dat er 250.

“Zuid-Limburg is het sterkst vertegenwoordigd, maar ook Zuid-Holland doet goed mee”, zegt Sarel Tempelman van VVV Nederland. Het fenomeen is volgens hem over komen waaien van onze oosterburen. “In de afgelopen jaren is het aantal kerstmarkten en andere kerstgerelateerde evenementen enorm gegroeid. Inmiddels zijn de kerstmarkten helemaal onderdeel geworden van de winterbeleving van de Nederlandse steden en dorpen.”

Zuid-Limburg spant met kerstmarkten de kroon. Honderdduizenden Nederlanders – maar ook Belgen, Duitsers, Engelsen en Fransen – trekken deze weken naar het zuiden om zich te vergapen aan kerstprullaria, ijsbaantjes, lichtjesroutes, levende kerststallen, koren en andere culturele activiteiten.

“Vroeger kon je hier in november en december een kanon afschieten, maar nu is het extreem druk”, zegt Anya Niewierra van de VVV Zuid-Limburg. “December is nu belangrijker geworden dan de zomermaanden.”

Uit onderzoek is gebleken dat de 1,8 miljoen toeristen die deze maand Zuid-Limburg aandoen, de regionale economie zo’n 100 miljoen euro opleveren: van hotelovernachtingen en parkeergeld tot bestedingen op de kerstmarkten.