Stichting voor 0162-ondernemers

Er is sinds kort een stichting voor ondernemers uit het hele 0162-gebied. ‘Smaakvol Leven 0162’ is de naam. Doel is ondernemers deel te laten nemen aan allerlei vormen van crossover, waarbij ondernemers verder kijken dan alleen hun eigen zaak en gebruik maken van elkaars kennis en producten. En dat in alle richtingen die maar te verzinnen zijn.

‘We hebben bewust het netnummer toegevoegd aan de naam, om het ‘0162-gevoel’ te versterken’, zegt Alberto van der Molen, eigenaar van Oké Woonstyle uit Raamsdonksveer. Hij nam het initiatief de stichting op te richten. ‘Ondernemers denken vaak binnen hun eigen winkeltje. Ik wil ze daaruit trekken en een platform creërenwaarin ze met elkaar in contact komen.’ Van der Molen wordt bijgestaan door William de Bruijn (WdBruijn tuinarchitectuur), William van der Pluijm (PluijmTuinen) en Hubert Boelaars (Boelaars Zalencentrum). Met ieder hun eigen expertise vormen zij het stichtingsbestuur.

Hoewel de stichting nog niet officieel was opgericht, heeft het viertal in juli vorig jaar al het eerste evenement gehouden: een open tuinenroute, waarbij in iedere tuin ook een ondernemer zich kon presenteren. Het tweede evenement is een beurs in de Lambertuskerk in Raamsdonk: een lifestyle-beurs met 23 ondernemers uit de regio. ‘Met de voorbereiding hiervan merk je al dat ondernemers elkaar leren kennen en elkaar opzoeken. Samen bedenken ze ideeën, en dat is nu precies ons doel.’

Zo kan in de showroom van een keukenzaak een open haard worden geplaatst van een collega-ondernemer. Crossover is een vorm van het nieuwe ondernemen, volgens Van der Molen. ‘Er is momenteel veel aan het veranderen in het retailgebeuren. Klanten weten soms niet eens van je bestaan af, ook al bestaat een winkel al vijftien jaar. Klanten komen niet zomaar je winkel binnen. Je moet jezelf presenteren.’ En daarbij kunnen bedrijven elkaar goed gebruiken, denkt hij. ‘Vooral in deze tijd komt het echt op ondernemen aan.’

De bedoeling is dat de stichting evenementen gaat organiseren, waarbij verschillende branches aan bod komen. Maar ondernemers kunnen ook zelf naar het bestuur stappen. ‘Stel er is een boer die zijn biologische producten op een leuke manier wil presenteren. Dan kan hij bij ons aankloppen en tijdelijk deel uitmaken van het bestuur. Samen kunnen we iets verzinnen. Zo kunnen ze profiteren van de kennis binnen de stichting.’