Stimuleer ondernemers, denk in kansen

“Als je een kroeg hebt met uitstraling, dan word je daar vrolijk van en ga je naar binnen. Zo is het met een gemeente ook. Ondernemers die actief willen worden, zoals op de Markt in Geertruidenberg, hoor je op het gemeentehuis met een bosje bloemen te ontvangen. Hoeveel activiteiten, meneer? Twee, nou, u mag ook drie, hoor. Iemand die een bedrijf wil beginnen? Net zo: bloemen en een ontvangst bij de burgemeester.”

Voor Henk Adriaanse, voorzitter van de Geertruidenbergse ondernemersorganisatie VOG, is een uitnodigend welkom dè stap naar een bruisend Geertruidenberg: “Naar meer dynamiek en levendigheid , ook op de Markt van Geertruidenberg. Dat moet een kloppend hart kunnen zijn, maar dan moet je niet in belemmeringen denken, maar in kansen.”

Adriaanse reageert, vanuit het kantoor van zijn transportbedrijf op het Dombosch in Raamsdonksveer, op plannen van het gemeentebestuur om al in 2015 meer economische en recreatieve activiteiten op de Markt toe te laten. Hard nodig, vindt hij. Die mening is ook in stevige taal terug te lezen op de site van zijn ondernemersclub: http://www.vogweb.nl. Citaat: “Bij het om zeep helpen van de dynamiek de afgelopen jaren lijkt er politiek minder zorgvuldig en zelfs persoonlijk belangen dienend geacteerd te zijn.” Adriaanse voegt er aan toe: “We hopen dat zij die nu de leiding hebben in de gemeente de grote lijnen volgen, dat ze duidelijk zijn.”

“Denken in kansen, die cultuuromslag is nodig”, benadrukt hij nog eens, “voor Markt, Heereplein en Dombosch. Je krijgt als ondernemer op het gemeentehuis snel te horen waarom iets niet kan. Je ging er, tot nu toe, niet buiten met het gevoel dat je fluitend enthousiast gestimuleerd wordt.”Over het door de nieuwe coalitie beloofde ondernemersloket zegt hij: “Komt daar een serieuze fulltime-ambtenaar of een paar part timers? Dat is bijvoorbeeld nog niet duidelijk.”

Schakelend naar zijn eigen bedrijfsomgeving, Dombosch ziet hij wel gemeentelijk initiatief maar ook zonder duidelijke lijn: “Het Masterplan Dombosch uit 2008 voorzag in hier in het verbeteren van de openbare ruimte voor meer dan tweehonderd bedrijven waar meer dan vierduizend mensen werken. Dat is gebeurd, maar daar is het blijven hangen. Aanpak leegstand? Geen geld. Hoeveel het kost? Onduidelijk. Het benutten van zichtlocaties en marktkansen? Geen actieve aanpak. Parkeren van overnachtende chauffeurs? Wel regels bedacht, maar geen handhaving. Dus staan de slapende chauffeurs met hun vrachtwagens geparkeerd voor de bewakingscamera’s. Nu zijn er sinds een paar weken plots rijen keien in de grasbermen verschenen, om nachtparkeerders te weren. Goed idee, maar of het doordacht is? Wat als het gras over die keien groet? Hoe maai je dat?”