Een strandpaviljoen, hotel, bootcamp-parcours of speelbos. Dat zijn mogelijk toekomstige invullingen voor het gebied rond de plassen.

De Nionplas. © Sjoerd Marcelissen

“Met die plassen kan veel meer worden gedaan dan we tot op heden doen”, zegt wethouder Bert van den Kieboom. “Neem het voorbeeld van het Houtse Meer bij Den Hout. Er zijn commerciële partijen die daar heil in zien.”

Natuur
De gemeente Geertruidenberg heeft een visie opgesteld, die voor de Nionplas (noordelijke plas) en de Put van Caron geldt. De gemeente wil intensievere vormen van recreatie, zoals kanoverhuur of horeca, aan de oostzijde houden. Het westelijke deel behoort deels tot het Natuur Netwerk Brabant, waardoor er beperkingen zijn voor recreatie. Hier wil de gemeente zich meer richten op wandelaars en fietsers en de ontwikkeling van natuur. “Dit wordt de groenblauwe mantel genoemd; er zijn strakke richtlijnen vanuit de provincie”, verklaart wethouder Kevin van Oort. Aan de westkant kan ook natuurcompensatie plaatsvinden. “Zoals een drassig gebied met poelen.”

Overnachten in watertoren?
Bij de Nionplas, eigendom van de gemeente, wordt nu al gevist en gedoken. Zowel de hengel- als duiksport kan op die locatie doorgroeien. Daarnaast is bekend dat de scouting Raamsdonksveer naar de Nionplas verhuist. De scouting zit nu aan de Kerklaan, maar moet over enkele jaren plaatsmaken vanwege de uitbreiding van de A27. De gemeente ziet verder mogelijkheden om de watertoren te betrekken bij het gebied met een directe verbinding. De watertoren wordt nu gebruikt door kunstuitleenbedrijf BAS, maar zou verder dienst kunnen doen als brasserie, lunchroom of overnachtingslocatie.

Duiken is een van de activiteiten die al plaatsvindt in de Nionplas bij Raamsdonksveer. © Johan Wouters

Zwemmen
De zuidelijke plas in eigendom van het Oosterhoutse bedrijf Caron, dat volgens de gemeente openstaat voor nieuwe ontwikkelingen. Zoals een strandpaviljoen met zwemgelegenheid of een hotel. Volgens Van den Kieboom is er wel behoefte aan hotelkamers. “We hebben in Raamsdonksveer een enorm industriegebied, soms slapen mensen in Breda.” Een idee is daarnaast een voetgangersbrug over de Donge. “De oude Keizersveerse brug moet sowieso weg. Je delen daarvan kunnen gebruiken voor deze brug”, suggereert Van den Kieboom.

De plas van Caron in Raamsdonksveer. © Frank Poppelaars

Millenniumbos
Een ander punt in de visie is het Millenniumbos, dat er eigenlijk allang had moeten zijn. Van Oort: “We gaan opnieuw een locatie zoeken. De bomen die ooit geplant zijn, staan nu op een plek waar de bodem niet geschikt is.” De plannen worden woensdag 18 april in het gemeentehuis in Raamsdonksveer gepresenteerd (19.30 uur). Eind 2018 besluit de gemeenteraad over de definitieve visie. Wanneer er daadwerkelijk de eerste ontwikkelingen plaatsvinden is onbekend. “De visie zet vooral de kaders voor de toekomst van dit gebied.”

Bron: BN De Stem

Ontdek meer van VOG Verenigde Ondernemers Geertruidenberg

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder