Swinkels haalt uit naar CWI

Voorzitter Peter Swinkels van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) heeft gisteren ongemeen fel uitgehaald naar het Centrum voor Werk en Inkomen, het vroegere arbeidsbureau. Volgens hem hebben Brabantse en Zeeuwse bedrijven niets te verwachten van het ‘bureaucratische en niet klantgerichte’ CWI en moeten ze, met hulp van de BZW, hun grote personeelsproblemen zelf oplossen.

Swinkels zei dit op het jaarcongres van zijn club, dat werd gehouden in de Efteling. Het congres, onder het motto ‘Alle hens aan dek’, was helemaal gewijd aan de steeds grotere moeite die het werkgevers in Zeeland en Noord-Brabant (en elders) kost om hun vacatures ingevuld te krijgen. Volgens Swinkels kunnen bedrijven hulp van de Centra voor Werk en Inkomen daarbij vergeten. “Het CWI is niet klantgericht. Ze komen niet naar de bedrijven toe. Voor de ondernemer die personeel zoekt, is het een doolhof.” Hij vraagt zich af ‘wat er toch gebeurt in al die grote CWI-kantoren’. “Er wordt geld weggegooid, dat veel beter geïnvesteerd kan worden in scholing van werknemers.” Volgens Swinkels moeten de werkgevers tegen het CWI zeggen: “Poten af van de arbeidsmarkt. We doen het zélf wel.”

Op het congres werden nogal dramatische cijfers gepresenteerd over de dreigende tekorten op de Brabantse en Zeeuwse arbeidsmarkt door enerzijds de vergrijzing en anderzijds de te kleine instroom van jongeren. Volgens een onderzoek van uitzendorganisatie Manpower verwacht een grote meerderheid van de bedrijven dat zij binnen nu en vijf jaar geen (goede) mensen kunnen krijgen voor grote aantallen vacatures. Daarbij gaat het om technici, maar ook om managers, verkooppersoneel en financiële specialisten. Dat zal, voorzien diezelfde werkgevers, tot grote problemen leiden: hogere salarissen, minder winst, productie komt in gevaar, minder innovatie, minder service aan klanten en dus meer klachten.

Maar het gekke is dat de Brabantse en Zeeuwse bazen die dreigingen wel zien, maar er niks aan doen. Zo vinden bijna alle onderzochte bedrijven dat ze jongeren moeten binnenhalen en – via opleidingen bijvoorbeeld – aan zich moeten binden. Maar er zijn er maar heel weinig die ook concrete plannen in die richting hebben.