‘Tankopslag G’berg moet vloeistofdichter’

De provincie Noord- Brabant eist dat tankopslagbedrijf Van der Sluijs in Geertruidenberg zo snel mogelijk zijn terrein aanpakt om lekkages te voorkomen.De provincie legde het bedrijf aan de Centraleweg een dwangsom van maximaal 30.000 euro als het in gebreke blijft.

In de tankput staan veertien opslagtanks voor benzine, diesel en petroleum. De provincie vindt dat de tanks in een betonnen bak moeten staan, zodat lekkage in de bodem uitgesloten is. Van der Sluijs wil de tankvloer met een ondoordringbare kleilaag vloeistofwerend maken. Volgens de woordvoerder van Van der Sluijs is de kleilaag die er nu zit, meer dan voldoende. Het bedrijf moet alleen nog onderzoeken hoe ze de kleilaag moet laten aansluiten op de damwand rond de tankput. ‘Tijdens zware regenbuien blijft het water in de tankput staan als de pomp niet aanstaat, wat een bewijs is dat er geen water en andere vloeistoffen weglekken. Bovendien hebben de tanks dubbele bodems en worden lekkages altijd vroeg genoeg ontdekt’, zei de woordvoerder.

De provincie wil het bedrijf geen uitstel meer geven. Van der Sluijs heeft maanden de tijd gehad om onderzoek te doen naar het vloeistofwerend maken van de tankput. Nu moet de bodem van de put binnen anderhalf jaar dicht zijn. Onze voorkeur gaat in ieder geval uit naar een betonnen bak’, zei de provinciewoordvoerder. De Raad van State bekijkt of Van der Sluijs nog wat tijd krijgt om in een onderzoek aan te tonen dat zijn plan net zo goed is als de – duurdere – betonnen bak van de provincie. Uitspraak over enkele weken.