Terrasje pikken aan de haven

Winkeltjes in de buurt, paden om te wandelen. Dat is het toekomstplaatje van de gemeente voor de oude haven in Raamsdonksveer.

Het nieuwe plan voor de oude haven van Raamsdonksveer. © Gemeente Geertruidenberg

‘Er moet iets te beleven zijn’ Een terrasje pakken aan de kade en uitkijken over het kabbelende water van de Donge richting Geertruidenberg.

De huidige haven wordt fors uitgebreid, waardoor het water komt tot aan Het Spant. De gemeente wil daarom een stuk grond, waar nu architect Marquart zit, overnemen van woningcorporatie WSG. Met deze deal is een kleine 600.000 euro gemoeid. De politiek moet nog toestemming geven voor deze aankoop.

Impressies hoe de nieuwe haven eruit moet komen te zien. © Gemeente Geertruidenberg

Commerciële partij
Als de raad in december ‘ja’ zegt, dan kunnen wethouders Bert van den Kieboom en Kevin van Oort met hun plan de markt op. “Mogelijk blijft de gemeente eigenaar van het gebied”, zegt Van den Kieboom. “Het mooiste is als we het aan een commerciële partij voor dertig jaar kunnen verpachten. Er zijn al twee belangstellende partijen.”

Wethouder Bert van den Kieboom (op de voorgrond) maakte ooit deel uit van een actiegroep die het water helemaal terug wilde in de oude haven van Raamsdonksveer. “Onbetaalbaar”, zegt de bestuurder nu. © RON MAGIELSE

Bed and Breakfast
Bij de oude haven is er de mogelijkheid voor kleinschalige horeca, een Bed and Breakfast, een loopbrug en een boodschappensteiger voor passanten die even naar de supermarkt willen. Daarnaast is er plaats voor woningen, in de stijl van de haven. “Een mix van appartementen of pakhuiswoningen. De appartementen komen bijvoorbeeld boven een winkel”, zegt Van Oort. “Er moet in het gebied iets te beleven zijn. Het is niet de bedoeling dat de winkels gaan concurreren met de zaken in het centrum van Raamsdonksveer.” Van den Kieboom: “Het kan zijn dat een toerist hier drie dagen aanmeert, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat de mensen die al tientallen jaren in de haven liggen moeten verdwijnen.”

De Haven van Raamsdonksveer in 1948.

‘Onbetaalbaar’
De haven was ooit het terrein van de binnenvaart, toen het dorp nog veel schippers kende. Het water liep zelfs door tot aan de kiosk op het Heereplein. In de jaren ’60 begonnen de plannen vorm te krijgen om de haven te dempen. Het helemaal terugbrengen van het water tot aan de kiosk is nu niet aan de orde. “Onbetaalbaar, zeker als je ziet wat voor kades er gemaakt moeten worden”, is Van den Kieboom duidelijk. Wel komt het water op speelse wijze terug op dit deel van de haven. Dit geldt ook voor het Heereplein, waar spuiters ervoor moeten zorgen dat het water weer tot leven komt.

Daarnaast wil de gemeente verbindingen maken richting gemeentetuin en gemeentehuis. Van den Kieboom: “Meer wandelpaden. Daarnaast is er nu een poortje voor de gang naast het gemeentehuis. Je kunt dat poortje opendoen, zodat je naar het Heereplein kunt lopen.”

Bron: BN De Stem